Ъ: Підприємцям все одно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Підприємцям все одно

Валюта
1894
Депутати вирішили доповнити перелік видів діяльності, на які буде поширюватися спрощена система оподаткування. Згідно з підготовленою до другого читання редакцією відповідного законопроекту, з наступного року на єдиному податку зможуть перебувати фізичні особи-підприємці, які займаються технічними дослідженнями, страхові агенти, а також посередники при купівлі-продажу нерухомості. У той же час депутати пропонують відмовитися від надання податкових пільг для малого і середнього бізнесу, що виробляє і реалізує власні товари. Підприємці вже згодні на будь-які пропозиції парламентаріїв.
У розпорядженні видання є остання версія законопроекту щодо реформування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, підготовлена до другого читання. Нагадаємо, урядовий документ був прийнятий за основу ще в середині червня, і бізнес очікував його затвердження в цілому ще до парламентських канікул - в липні. Депутати вирішили розширити перелік видів діяльності, які зможуть перебувати на спрощеній системі сплати податків. Це фізособи-підприємці, що займаються технічними випробуваннями та дослідженнями, що надають послуги у сфері страхування, зокрема агенти, аварійні комісари, сюрвейєри, а також посередники при купівлі-продажу або оренди нерухомості (всього 40 видів діяльності). Такі платники повинні мати обсяги річного доходу не більше 2 тис. мінімальних зарплат (з 1 січня - 2,146 млн грн) та наймати до 10 осіб.
Варто зазначити, що в законопроекті збереглися 4 категорії платників єдиного податку, у яких річний оборот і ставка податку будуть прив'язані до мінімальної зарплати (МЗ): дохід від 150 до 1000 МОЗ зі ставкою 1-20%, 2000-5000 МОЗ - ставка 3% при сплаті ПДВ і 5% без його сплати. В умовах нестабільності української економіки бізнес вважає недоцільним прив'язувати ці показники до зарплати, зазначає керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський. У той же час в комітеті Верховної Ради з питань податкової та митної політики вирішили відмовитися від введення категорії бізнесменів, які здійснюють продаж товарів за короткостроковим посвідченням зі ставкою податку 1% від МОЗ на день і вартістю проданих товарів не більше 25 МОЗ. За словами голови Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Оксани Продан, на цьому наполягали самі підприємці: "Нас це не лякає, бізнес розглядав дану категорію як можливість відходу від оподаткування".
Однак із законопроекту зникли норми, внесення яких було ініційоване підприємцями і погоджене з Кабміном: надання 50-відсоткової пільги на сплату єдиного податку для виробників, що продають товар власного виробництва, а також можливість до 2016 року платити половину ставки податку на доходи фізосіб тим підприємцям, які перейшли на загальну систему оподаткування. Раніше голова комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник (Партія регіонів) заявляв, що весь бізнес повинен працювати в рівних умовах. Вчора він на дзвінки не відповідав. Але його колега по фракції і комітету Олег Царьов зазначив, що депутати не готові підтримати надто м'який підхід до реформування спрощеної системи. Хоча, на думку Продан, ці норми є стимулом, а не преференцією. На думку Царьова, парламентська більшість затвердить запропонований законопроект.
Представники асоціацій бізнесу й самі суб'єкти підприємницької діяльності обурені зволіканням з прийняттям законопроекту. "Ми думали, що якщо його приймуть до парламентських канікул, то він набере чинності з жовтня. Тепер, якщо його тільки будуть розглядати в жовтні (на порядку розгляд законопроекту заплановано на 18-21 жовтня, - ред.), то запрацює він з нового року. А як дожити останній квартал?" - говорить представник малих приватних автоперевізників Лідія Діпкан. Згідно з законопроектом, з моменту оприлюднення набирає чинності лише норма, що дозволяє відносити на валові витрати юросіб витрати, понесені на придбання товарів, робіт і послуг у "єдиноподатників". Забловський називає недосконалим і доопрацьований законопроект, але, за його словами, все ж краще мати такі правила гри, ніж ніяких. "Указ президента вже давно не відповідає реаліям", - уточнює він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас