Банки йдуть на схід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки йдуть на схід

Валюта
1607
Фінустанови нарощують послуги з обслуговування валютних платежів клієнтів без конвертації. На цьому тижні до числа працюючих з китайським юанем приєдналася українська дочка "ВТБ Банку", а банк "Хрещатик" почав працювати з індійськими рупіями.
"ВТБ Банк", що входить до групи найбільших, зареєстрував у Національному банку України кореспондентський рахунок у китайській національній валюті, відкритий в материнському банку ВТБ в Росії. "Такий крок є особливо актуальним в умовах посилення ролі юаня в міжнародних розрахунках, а також зростаючого товарообороту між Україною та Китаєм", - зазначають у прес-службі "ВТБ Банку" (Україна). Тим самим фінустанова приєдналося до числа банків, що пропонують своїм клієнтам обслуговування валютних платежів без конвертації.
Нагадаємо, кореспондентські рахунки в китайських юанях раніше відкрив банк "Хрещатик" - в московському Індустріальному комерційному банку Китаю (вересень 2010 р.) і прямий коррахунок на балансі шанхайського Bank of Communications Co Ltd., "Діамантбанк" - в шанхайському банку Standard Chartered Bank (жовтень 2010 р.), "Банк Велес" - в московському Банку Китаю (квітень 2011 р.).
На початку тижня банк "Хрещатик" також відкрив прямий кореспондентський рахунок в індійських рупіях в JPMorgan Chase Bank, NA (Мумбаї, Індія). Як відзначають в українському банку, наявність таких безпосередніх платіжних "мостів" сприятиме розширенню й активізації розрахунків клієнтів в умовах розвитку співробітництва між Україною та Індією.
Особливо актуальним і диверсифікованим за ризиками цей напрямок виглядає у порівнянні з ринками західних країн, які зараз потрапили в зону особливого ризику загострення рецесії. "Економічні та фінансові проблеми західних ринків і знецінення євровалюти прискорили розвиток ділових відносин з іншими країнами, зокрема, з Індією і Китаєм, - коментує начальник управління кореспондентського бізнесу банку "Хрещатик" Лідія Кучерова. - Наявність прямого коррахунки в юанях і/або рупіях сприяє розширенню бізнес-відносин з цими країнами та укладенню прямих договорів у їх нацвалюті, що значно знижує валютні ризики клієнтів при взаєморозрахунках за зовнішньоекономічними договорами".
До того ж, як зазначає заступник голови правління "ВТБ Банку" Андрій Кравець, відкриття рахунку в національних валютах країн-партнерів України також дозволить клієнтам заощадити на платежах, полегшивши розрахунки в торгівлі.
"Коррахунки в іноземних валютах відкриваються банками для ведення своєї статутної діяльності. В першу чергу, це обслуговування валютних платежів клієнтів, а також міжнародна торгівля", - говорить начальник казначейства "Юнекс Банку" Андрій Наливайко. Рішення про відкриття коррахунку в тій чи іншій валюті приймається на підставі ретельного аналізу поточної ситуації ринку, потреб клієнта, а також перспективності продукту.
Основними причинами відкриття таких рахунків в юанях, на думку аналітика "Арт-Капіталу" Олега Іванця, є зростання товарообороту між Україною і Китаєм з одночасним зростанням купівельної спроможності китайської валюти. "Оскільки Китай залишається локомотивом зростання світової економіки, то й валюта країни з великою ймовірністю буде стабільною, тому її варто включити в портфель резервних. Навіть незважаючи на те, що вона не є ще повноправним членом світового валютного ринку", - говорить експерт.
І хоча влада Китаю робить кроки з інтернаціоналізації юаня, в даний час, як каже Андрій Наливайко, масовий інтерес в Україні не простежується. "Великої активності в операціях з китайською валютою в українських контрагентів не спостерігається. До того ж, досить високий рівень інфляції юаня поки сприяє зміцненню взаєморозрахунків у доларах - багато остерігаються валюти, поведінка якої неясна до кінця", - відзначають аналітики ПриватБанку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас