Тігіпко: Другий етап пенсійної реформи в Україні почнеться не раніше 2013 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Другий етап пенсійної реформи в Україні почнеться не раніше 2013 р.

Казна та Політика
983
Другий етап пенсійної реформи в Україні почнеться не раніше 2013 р. через наявність істотного дефіциту бюджету Пенсійного фонду. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявив віце-прем'єр-міністр, міністр праці та соціальної політики Сергій Тігіпко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Другий рівень пенсійної реформи буде проводитися в тому випадку, якщо бюджет Пенсійного фонду буде не збитковим... в 2009 р. дефіцит (бюджету Пенсійного фонду) був 30 млрд грн..., в 2010 - 34 млрд грн, в 2011 - близько 21 млрд, але, думаю, ми все зробимо, щоб вийти на 17,8 млрд грн, а на наступний рік - 2 млрд 200 млн грн. Тобто, наступного року ми ще не можемо ввести другий рівень пенсійної реформи", - підкреслив віце-прем'єр.
Він також зазначив, що перспективним для другого етапу пенсійної реформи стане 2013 рік, оскільки бюджет Пенсійного фонду, за попередніми прогнозами, не буде збитковим. Тігіпко уточнив, що більш детальні цифри і плани будуть відомі на початку планування бюджету на 2013 рік.
Нагадаємо, 9 вересня ц.р. Президент України Віктор Янукович підписав закон України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Закон набуде чинності з 1 жовтня 2011 р.
Закон України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" був схвалений Верховною Радою України 8 липня цього року з ініціативи Кабінету міністрів України. За ухвалення даного закону проголосували 248 народних депутатів України.
Законом передбачається внесення низки змін до 22 законодавчих актів, у тому числі законів України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про пенсійне забезпечення", "Про недержавне пенсійне забезпечення", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам", "Про прокуратуру", "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", "Про державну службу", "Про наукову і науково-технічну діяльність", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про статус народного депутата України", "Про судоустрій і статус суддів".
8 вересня, віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, ухвалення пенсійної реформи дозволить скоротити дефіцит бюджету Пенсійного фонду.
Так, даний закон передбачає, зокрема, поетапне підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років. Крім того, документ передбачає збільшення термінів виходу на пенсію для чоловіків-держслужбовців з 60 до 62 років.
Згідно з документом, право на пенсію за віком мають державні службовці - чоловіки 1955 р.н. і старше після досягнення такого віку: 60 років - якщо вони народилися до 31 грудня 1952 р.; 60 років 6 місяців - якщо вони народилися з 1 січня 1953 по 31 грудня 1953 р.; 61 рік - народилися з 1 січня 1954 р. по 31 грудня 1954 р.; 61 рік 6 місяців - народилися з 1 січня 1955 р. по 31 грудня 1955 р.
Законом визначається, що пенсія державним службовцям призначається розміром 80% суми їх заробітної плати, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 р. - страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Особам, які на час звернення за призначенням пенсії не є державними службовцями, - розміром 80% заробітної плати державного службовця, що працює,, відповідної посади та рангу за останнім місцем роботи на державній службі, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 р. - страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.
Законом, зокрема, встановлено, що максимальний розмір пенсії (крім пенсійних виплат, що здійснюються з Накопичувального пенсійного фонду) або щомісячного довічного грошового утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною), призначених (перерахованих) відповідно до чинного законодавства, не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність.
Ухвалення пенсійної реформи є однією з вимог МВФ для продовження реалізації програми stand by на суму близько 16 млрд дол, яка була схвалена 29 липня 2010 р. Через те, що Україна нічого не зробила для її проведення нашою країною в березні -квітні 2011 р. не був отриманий третій транш кредиту розміром 1,5 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас