Уряд прийшов на ринки з грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд прийшов на ринки з грошима

Аграрний ринок
1544
У бюджеті на 2012 р. планується передбачити окрему програму щодо фінансової підтримки створення оптових ринків сільськогосподарської продукції. Бюджет цієї програми визначено в 200 млн. грн., тобто в 20 разів більше, ніж було витрачено на оптових сільгоспринків цього року.
Ці 200 млн. грн. були обіцяні ще кілька місяців тому - коли Кабмін затвердив державну цільову програму створення оптових ринків сільгосппродукції. Вона передбачає створення в Україні 25 ринків протягом 2009-2013 рр. в Києві, Донецьку, Львові, Харкові та Чернігові і визначає держкошториис - 200 млн. грн. Така щедрість свідчить про незвичайний кредит довіри, оскільки поки що оцінювати результати роботи оптових ринків в країні рано - хоча б у силу недовгого їх існування, і тому оцінити перспективність цього напряму державних інвестицій поки не можна. Проте вже можна констатувати, що оптові сільгоспринки не впоралися як мінімум з одним покладеним на них завданням.
Так, презентуючи проект створення мережі оптових ринків сільськогосподарської продукції, уряд в особі міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка говорив про те, що вони зможуть забезпечити стабільний прибуток виробникам сільськогосподарської продукції. "Ми повинні запропонувати гарну ціну виробника, в якого зараз посередники скуповують товар фактично за безцінь", - неодноразово говорив міністр. Проте в реальності цього не сталося.
Як відомо, друга половина 2011 р. ознаменувався рекордним падінням цін на плодоовочеву продукцію в країні. На зміну надприбутків, які отримували фермери навесні, розпродаючи залишки врожаю, прийшли ціни, які не покривали навіть собівартості. Наразі закупівельні ціни на овочі (великий опт) складають 1,5 грн./кг - цибуля, морква - 1,4 грн./кг, буряк - 1 грн./кг. Капусту купують за ціною 50 коп./кг, хоча всього кілька місяців тому вона продавалася за 15 грн./кг. Саме обвал цін на овочі був причиною дефляції, зафіксованої в Україні в літні місяці. "На сьогоднішній день уряд із задоволенням рапортує про зниження інфляції за рахунок овочівників і картоплярів і зовсім не збирається що-небудь робити для них, тоді коли вони переорюють цілі поля капусти і овочів і вже рахують збитки від вирощування картоплі", - говорить Тетяна Гетьман, керівник проекту "Агроогляд: овочі та фрукти".
До обвалу цін призвело нераціональне розширення посівних площ під овочами, помножене на сприятливі погодні умови. На тлі явного надлишку пропозиції наявність цивілізованих збутових майданчиків, якими виступили ринок "Столичний", а за останній місяць і ринок "Господар" в Донецьку, не могла істотно поліпшити ситуацію. Розрахунок на те, що основними покупцями на оптових ринках будуть торгові мережі та заклади громадського харчування, не виправдався. "Для того щоб укласти контракт з мережею, недостатньо вийти на ринок, потрібно показати себе стабільним партнером і що складніше - забезпечити стабільну якість продукції, а цим серйозно займаються одиниці українських фермерів", - відзначають експерти.
А ряд учасників ринку вважають причину щедрості уряду більш банальною. "Цікаво буде подивитися, хто виступить партнером держави в будівництві цих ринків, тобто чий бізнес-проект отримає допомогу з держбюджету", - відзначив один з учасників ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас