Уряд бере курс на заміщення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд бере курс на заміщення

Казна та Політика
1728
Багато хто не любить, коли мова заходить про реформи. Людська психологія така, що позитивних змін хочеться "тут і зараз", але в реальному житті так відбувається нечасто. При цьому очевидно, що існують проблеми, які необхідно вирішувати вже сьогодні, не відкладаючи їх у довгий ящик.
Розвиток внутрішнього виробництва має стати пріоритетом у реформуванні української економіки на найближчі роки. Справа в тому, що ми змушені спостерігати парадоксальну ситуацію: Українська держава з кваліфікованою робочою силою, значними природними багатствами, унікальним географічним розташуванням витрачає мільярди доларів щорічно на імпорт найрізноманітніших товарів. Хоча товари з маркуванням "Зроблено в Україні" часто користуються досить високим попитом за кордоном, на Батьківщині до них у більшості випадків ставляться скептично. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі поступово перетворюється на національне прокляття, яке ярмом лягає на державний бюджет, зв'язує уряд по руках і ногах в питаннях здійснення ефективної соціальної політики.
12 вересня Кабінет міністрів затвердив на своєму засіданні Державну програму розвитку внутрішнього виробництва. Ідеологом політики імпортозаміщення та розвитку внутрішнього виробництва експерти називають першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, який в уряді займається більшістю напрямків стратегічного розвитку країни. Високопоставленому чиновнику доводиться нелегко, оскільки представники сфери державного управління за роки незалежності здійснили свій варіант "глобалізації", в результаті чого наша країна зосередилася на експорті сировини та імпорті готової продукції. Очевидно, що це - шлях в нікуди, що загрожує постійними кризами і потрясіннями. Україна здатна нівелювати можливий вплив очікуваної другої хвилі світової кризи, як і будь-яких інших економічних потрясінь, якщо забезпечить зростання національної економіки та розвиток внутрішнього ринку. Сьогодні нашій країні необхідний еволюційний розвиток національної промисловості, збільшення частки виробництва з високою доданою вартістю.
Клюєв готовий обговорювати з потенційними інвесторами найрізноманітніші проекти, якщо їх ініціатори запропонують адекватне обґрунтування і будуть готові працювати в Україні. У свою чергу він обіцяє максимальну підтримку таким інвесторам. Пріоритет надається проектам, які можливо оперативно реалізувати. За словами першого віце-прем'єра, "впровадження досягнень науково-технічного прогресу і вдосконалення, насамперед, техніки і технологій машинобудування - завдання номер один, визначене програмою розвитку внутрішнього виробництва". Не секрет, що в окремих сегментах машинобудування Україна здатна конкурувати з провідними світовими виробниками як за якістю, так і за ціною продукції, що випускається. Справа за малим - забезпечити необхідні умови для машинобудівників.
Нинішня управлінська команда добре розуміє, що збереження ситуації, при якій дві третини загального обсягу промислової продукції припадає на галузі, що виробляють сировину, матеріали та енергетичні ресурси, неприпустимо. Потрібні радикальні кроки. Держава буде здійснювати розвиток внутрішнього виробництва за двома напрямками: здійснюючи інвестиції в розвиток інфраструктури і створюючи умови для інвестування в Україну. Нагадаємо, що Віктор Янукович запевнив американських інвесторів, що в нашій країні дозвільна система скорочена практично на 90%, що дозволяє вибудовувати бізнес у нашій країні.
"Патріотизм полягає не тільки і не стільки в носінні вишиванки, а в умінні ефективно використовувати потенціал країни", - упевнений перший віце-прем'єр. За словами Андрія Клюєва, він практично щотижня зустрічається з представниками великих компаній зі світовим ім'ям. Їх сьогодні ще доводиться умовляти, переконувати. Та в уряді впевнені, що готовність держави забезпечити спрощене виділення земельних ділянок для створення нових виробництв, створювати необхідну інфраструктуру, надати режим пільгового оподаткування неминуче викличе сплеск підприємницької активності. Для тих, хто не вірить в Україну, Клюєв незмінно наводить чіткий аргумент: наша країна є космічною державою, здатною виробляти ракети, що виходять на навколоземну орбіту. Людством за всю історію створено мало товарів, складніших, ніж "вироби" ракетників. Якщо сьогодні інвесторів ще потрібно переконувати, то перші успіхи нової інноваційної політики дозволять уряду бути перебірливими. Андрій Клюєв підкреслює: "Ми робимо ставку на інновації, які дозволять Україні оперативно ліквідувати відставання від держав Центральної Європи і стати в один ряд з ними в питаннях боротьби за залучення інвестицій. Сподіваємося, що на цьому ринку буде fair play, але готові й до роботи в непростих умовах".
Вже сьогодні держава висуває попередні умови бажаючим запускати своє виробництво в Україні. Головна вимога - локалізація виробництва має становити не менше 80%. Кабінет міністрів більше не хоче сприймати пропозиції про складання викрутками як повноцінні інвестиції. До того ж існуюча інфраструктура промислових підприємств дозволяє розмістити замовлення на будь-які комплектуючі на території України.
Мабуть, найважливіший аспект імпортозаміщення - нарощення видобутку енергоресурсів в Україні. Постійне підвищення ціни російського газу підштовхує уряд до розробки чорноморського шельфу, активізації переговорів з компаніями, що володіють технологіями з видобутку сланцевого і шахтного газу. Напевно, вперше за роки незалежного розвитку Україна впритул підійшла до боротьби за власну енергетичну незалежність.
Не зайвим буде згадати й той факт, що Україна, за словами Андрія Клюєва, "бере курс на відновлення виробництва власної якісної, екологічно чистої та безпечної для здоров'я людини сільськогосподарської продукції в тій кількості, яка дозволить забезпечити повною мірою потреби внутрішнього і частково зовнішнього ринків". Наша країна сьогодні має всі передумови, щоб перестати купувати аграрну продукцію, за винятком екзотичної, за кордоном, перетворившись на надійного експортера сільгосппродукції, здатного забезпечити потреби значної частини світу.
Розвиток внутрішнього виробництва - єдиний шлях, щоб зрівняти життєвий рівень мільйонів українських громадян з рівнем життя в розвинених країнах. Відстоюючи власну товарну незалежність, Україна буде створювати нові робочі місця, розвивати внутрішній ринок, підвищувати добробут. Навряд чи сьогодні для країни є завдання важливіше.
Євген Магда
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас