США перевіряють угоди на мільйони доларів, які американські банки укладали з британським Barclays — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США перевіряють угоди на мільйони доларів, які американські банки укладали з британським Barclays

Кредит&Депозит
578
Влада США перевіряє угоди на сотні мільйонів доларів, які найбільші американські банки укладали з британським Barclays під час кредитного буму. Є підозри, що операції використовувалися для мінімізації податків, пишуть "Ведомости".
Угоди, які перевіряють Міністерство юстиції США та Податкове управління США (IRS), відомі за абревіатурою STARS, яка позначає угоди, які укладалися зі структурними інструментами через спеціально створений траст. У них, зокрема, брали участь шість великих банків США: BB&T, Bank of New York Mellon, Sovereign (тепер входить до структури Santander), Washington Mutual, Wells Fargo і Wachovia (тепер - частина Wells Fargo). Їх партнером був Barclays, який розробляв стратегії, що використовували невідповідності податкових систем США і Великобританії. За цими угодами Barclays заощадив на податках у Великобританії 800 млн доларів.
Угоди, в яких брали участь BB&T і Wells Fargo, були "шахрайством", стверджують в судових документах урядові юристи. У випадку Wells Fargo інструменти STARS розроблялися, щоб "весь прибуток повністю і виключно проходив через іноземні податкові пільги", зазначено в судових документах.
Barclays не проходить по цих справах у ролі учасника. Washington Mutual під час процедури з банкрутства відмовився від податкових пільг на 160 млн доларів, Wachovia намагається вирішити суперечку в адміністративному порядку, інші чотири банки не втрачають надії отримати 1 млрд доларів податкових пільг, які були у них анульовані.
Більше 30 банкірів, з якими The Financial Times намагалася поговорити на тему податкових пільг, навідріз відмовлялися це робити публічно, побоюючись втратити роботу. Але всі називали цю практику грою в кішки-мишки. "Банкіри ставилися до цього як до можливості заробити грошей, молоді юристи та бухгалтери - як до гри, - говорить британський юрист, який мав безпосередній стосунок до таких операцій. - Перехитрити законодавців не складно".
The Financial Times ознайомилася з судовими документами за однією з таких угод. Вона була влаштована таким чином. Банк США переводив активи в траст, потім продавав паї трасту Barclays із зобов'язанням їх викупити через кілька років. Також засновувався фідуціар у Великобританії. Через траст Barclays надавав фінансування банку за ставками, нижчими від ринкових.
Банк США платив британські податки на прибуток трасту і звертався за податковими відрахуваннями в США. Те ж робив і Barclays у Великобританії. Прибуток трасту належав Barclays, але він був зобов'язаний її реінвестувати і за це вимагав зменшення податкового тягаря в Великобританії. Частину цих грошей Barclays використав, щоб видавати фінансування банку за низькими ставками, решту залишав собі. Sovereign Bank в 2003 році Barclays пропонував гроші на 3,35 в.п. дешевше, ніж на ринку, BB&T в 2002 році отримав на п'ять років 1,5 млрд доларів на 2,9 в.п. нижче ринку, Wells Fargo - 1,25 млрд доларів на 2,5 в.п. дешевше.
Розробляти стратегії Barclays іноді допомагали найбільші аудиторські фірми - KPMG і Ernst&Young - і юридична Sidley Austin.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас