Рада ЄС вимагає ЗВТ з Україною якомога швидше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ЄС вимагає ЗВТ з Україною якомога швидше

Казна та Політика
677
Рада із зовнішньої торгової політики ЄС підтримала укладення договору з Україною про зону вільної торгівлі якомога швидше. Про це заявив за підсумками засідання Ради ЄС міністр з економічних справ Польщі Марцін Королец.
"Рада підтримала укладення договору з Україною про всебічну зону вільної торгівлі найпізніше до саміту ЄС-Україна в грудні цього року", - сказав він.
У свою чергу комісар ЄС з питань торгівлі Карел де Гухт також зазначив, що ЄС і Україна стоять на шляху укладення договору до кінця цього року.
За його словами, комісар перебуває в постійному контакті з українським першим віце-прем'єр-міністром Андрієм Клюєвим.
"Ми наближаємося до укладення договору", - сказав він.
Відповідаючи на питання про можливість укладення договору про зону вільної торгівлі без угоди про асоціацію за проблем зі справою проти екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, комісар зауважив що зазвичай політична та економічна частина угоди завжди ухвалюються разом.
"Ці угоди завжди разом. І це буде і тут. Я не буду говорити про політичні проблеми, які можуть бути, ми повинні просуватися в переговорах з тим щоб досягти угоди до саміту ЄС-Україні в грудні", - сказав де Гухт .
Водночас, він зазначив, що угода може набути чинності окремо, що пов'язано з процедурою ратифікації угоди (для ратифікації економічної частини потрібні рішення Ради ЄС та Європарламенту, а політичної - ратифікація в усіх 27 парламентах країн - членів ЄС. - ред.).
"Я можу досягти угоди, а потім вона потрапляє в європейські "жорна", - сказав комісар ЄС.
Говорячи про хід переговорів, де Гухт зазначив, що в питаннях співробітництва в енергетиці все ще залишається ряд невирішених питань, зокрема, щодо того, які положення будуть застосовуватися у разі переривання поставок енергоресурсів, які прямують транзитом через Україну.
Міністр з економічних питань Польщі зазначив, що більшість учасників засідання підтримали завершення переговорів з Україною якомога швидше, хоча ряд технічних питань все ще потребує завершення.
"Можна сказати, що у нас хороші новини, але пити шампанське ще рано", - підкреслив Королец.
Нагадаємо, Україна і ЄС ведуть переговори про створення зони вільної з лютого 2008 року.
Сторони планують укласти угоду до кінця нинішнього року. Угода про зону вільної торгівлі буде частиною угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас