Світовий банк прогнозує зростання ВВП Білорусі в 2012 році на рівні 2% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк прогнозує зростання ВВП Білорусі в 2012 році на рівні 2%

Казна та Політика
172
Світовий банк прогнозує зростання ВВП Білорусі в 2012 році на рівні 2%. Про це минулими вихідними повідомив віце-президент СБ з Європи і Центральної Азії Філіп Ле Уеру.
У своєму коментарі щодо економічної ситуації в Білорусі він зазначив: "Дійсно, в Білорусі темпи зростання були високими. Але вони підтримувалися за рахунок колосального зростання запозичень. Так тривати далі не могло, і це призвело до тої макроекономічної кризи, що ми тепер спостерігаємо. Борг наче валиться під власною вагою, настає колапс, як при раптовому серцевому нападі".
На думку представника СБ, зростання білоруської економіки в 2009-2010 роках було засноване на величезних кредитних вливань, які призвели до нинішньої макроекономічної кризи в республіці. "Чесно кажучи, колишні темпи зростання останні пару років були злегка штучними, - підкреслив Ле Уеру. - Тепер ми бачимо хрестоматійний приклад макрокризи, що відбивається і на темпах зростання".
Нинішня криза в Білорусі може вийти з-під контролю в разі продовження стимулювання зростання, вважає віце-президент Світового банку. На думку економіста, владі республіки слід зупинити масштабне емісійне кредитування економіки, "тому що ситуація виходить з-під контролю, і це може призвести до неможливості фінансування великого дефіциту зовнішнього рахунку".
Білорусь переживає гостру економічну кризу, що супроводжується різким падінням курсу національної валюти, настільки ж різким зростанням цін і зниженням купівельної спроможності населення. З початку 2011 року інфляція в Білорусі перевищила зростання споживчих цін у країнах Євросоюзу в 30 разів.
У доповіді Мінекономрозвитку РФ від 21 вересня міститься прогноз щодо скорочення ВВП Білорусі в 2012 році порівняно з 2011-м на 1-4% через підвищення контрактної ціни імпортованого газу у другому півріччі 2011 року.
12 вересня Белстат повідомив про зростання ВВП республіки на 9,1% за період з січня по серпень 2011 року.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас