Азаров: У листопаді РФ знизить ціну на газ для бюджетної та соціальної сфери України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: У листопаді РФ знизить ціну на газ для бюджетної та соціальної сфери України

Енергетика
1675
Росія в листопаді 2011 р. знизити ціну на газ для потреб України в бюджетній та соціальній сферах. Про це на засіданні малого Кабінету міністрів заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, повідомляючи про результати зустрічі Президентів України і Росії Віктора Януковича і Дмитра Медведєва.
Крім того, за словами Азарова, була досягнута домовленість про зниження тарифу на транспортування газу по території України до рівня собівартості.
Згідно з повідомленням, у жовтні фахівці обох країн підготують необхідні документи, і в листопаді домовленості Президентів будуть юридично зафіксовані.
Якою наразі є собівартість прокачки російського газу і якою може бути знижка, повідомлено не було. Також Азаров не уточнив, як будуть імплементовані домовленості Президентів: за допомогою підписання нового основного договору або ж через додаткову угоду.
Зазначимо, що згідно з балансом газу, бюджетна та соціальна сфери України споживають близько 30,5 млрд кубометрів (в т.ч. теплокомуненерго - 9,4). Україна видобуває сама близько 21 млрд куб. м газу, які також повинні забезпечувати потреби населення і комунальної сфери.
Як заявляв раніше Президент України Віктор Янукович, наступного року Україна планує закупити 27 млрд куб. м російського газу, що на 5 млрд менше ніж заплановано закупити в поточному році.
Нагадаємо, 24 вересня Янукович перебував з робочим візитом в Москві, проте про жодні конкретні результати переговорів офіційні джерела не повідомляли.
Транзит природного газу через територію України в 2010 р. збільшився на 2,9% в порівнянні з 2009 р., до 98 млрд 602,49 млн куб. м, з них до країн Західної Європи - 95 млрд 426,27 млн куб. м, у країни СНД - 3 млрд 176,22 млн куб. м (більше на 6,61%).
На початку грудня 2010 р. "Нафтогаз України" і "Газпром" домовилися про транзит 112 млрд куб. м газу на рік по українській території в Європу протягом п'яти років. Контракт передбачає, що базова ставка тарифу на транзит з 2010 р. складає 2,04 дол за тис. куб. м на 100 км.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас