S&P загрожує Європі зниженням кредитних рейтингів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P загрожує Європі зниженням кредитних рейтингів

Казна та Політика
462
План Європи збільшити фонд порятунку для боротьби з борговою кризою може спровокувати зниження кредитних рейтингів у регіоні. Про це заявив високопоставлений співробітник міжнародного рейтингового агентства Standard&Poor's, повідомляє Reuters.
Керівник відділу суверенних рейтингів у S&P Девід Бірс повідомив, що поки неясно, як влада Європи збирається збільшити Європейський фонд фінансової стабільності, наскільки ефективним буде цей захід і які матиме наслідки для кредитування.
Європейські чиновники подумують збільшити стабфонд розміром 440 млрд євро за рахунок кредитного плеча, про що в суботу заявив єврокомісар з фінансів Оллі Рен.
Деякі аналітики сказали, що Європі потрібно як мінімум два трильйони євро, щоб убезпечити такі країни, як Італія та Іспанія, на випадок поширення грецької кризи боргів.
"Ми майже дійшли до такої точки, коли принцип гарантій, який закладений в EFSF, дає збій", - сказав Бірс.
Країни у складі єврозони надають гарантії фонду EFSF, який виділяє кредити членам валютного блоку, які зазнають фінансових труднощів, таким як Греція. Але деякі держави, наприклад Німеччина, заявили, що більше не хочуть давати грошей на порятунок.
Бірс пояснив, що через подібні висловлювання регулятори в Європі тепер обговорюють альтернативні сценарії, включаючи фінансовий важіль за рахунок коштів Європейського центрального банку або відкритих ринків і навіть більш тісну фінансову інтеграцію в єврозоні, у якої є єдиний ЦБ, але немає єдиного Мінфіну.
Ідея кредитного плеча за рахунок грошей ЄЦБ знімає необхідність політично непопулярних вливань коштів європейських урядів.
Таке рішення, хоча і може пом'якшити тиск на суверенні рейтинги, швидше за все, підвищить обсяг зобов'язань на балансі ЄЦБ і, ймовірно, змусить єврозону нарощувати капітал банку на випадок дефолтів.
Збільшення фонду за рахунок фінансового важеля також може призвести до зниження його рейтингу з поточного рівня "ААА".
Застереження S&P співзвучне побоюванням низки європейських регуляторів, висловлених на піврічних зборах в Міжнародному валютному фонді та Світовому банку у Вашингтоні.
"Ми не повинні вважати застосування фінансового важеля до загального фонду безкоштовним обідом", - сказав журналістам член керуючої ради ЄЦБ Патрік Хонохан.
Агентство S&P, яке в липні вкотре знизило кредитний рейтинг Греції, вважає, що європейські політики нарешті усвідомили, що реструктуризація боргів Афін відбудеться з істотним списанням боргів.
"Тому низці банків потрібен додатковий капітал", - сказав Бірс.
У той же час агентство вважає, що банки, як і раніше, можуть залучати кошти на ринках і не покладатися на державну підтримку.
"Банкам потрібно піти і поговорити з потенційними інвесторами. Цього року події розвивалися цікавим чином. Очевидно, банки в Європі залучають капітал", - сказав Бірс
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас