Прем'єр Португалії: Прогноз щодо ВВП на 2011-2012 роки переглянуто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр Португалії: Прогноз щодо ВВП на 2011-2012 роки переглянуто

Казна та Політика
354
Уряд Португалії, однієї з найбільш ослаблених борговою кризою країн єврозони, переглянув прогнози щодо ВВП на поточний та наступний роки через зростання побоювань щодо рецесії світової економіки, повідомив минулої суботи прем'єр-міністр країни Педру Пассуш Коелью в інтерв'ю агентству MarketWatch.
З огляду на позитивну динаміку макроекономічних показників у першій половині поточного року, зменшення ВВП країни очікується на рівні 1,8% проти 2,2%, що прогнозувалися раніше. У той же час очікуване в найближчому майбутньому сповільнення світової економіки призвело до перегляду прогнозу зменшення ВВП у 2012-му - до 2,3% з 1,8% раніше.
Безробіття в країні, за словами прем'єр-міністра, досягне піку в 13,3% через два роки, зараз показник перебуває на рівні 12,2%. Як очікується, в 2013 році економіка перейде до зростання: підвищення ВВП складе 1,2% - трохи менше, ніж очікувалося раніше (1,3%).
Коелью торкнувся також грецьких боргових проблем. "Ми б не хотіли дефолту Греції незалежно від того, наскільки контрольованим він може бути. Якщо він станеться, Португалія та Ірландія виявляться наступними на черзі, а потім Іспанія з Італією", - сказав португальський прем'єр.
"Я б хотів, щоб дефолт Греції стався швидше рік тому, ніж у найближчій перспективі. Нам може не вистачити часу, щоб посилити економіку і привести у виконання заходів, необхідних за умовами домовленостей з "трійкою" (ЄС, ЄЦБ і МВФ)" , - додав він.
Зважаючи на велику небезпеку дефолту Греції для єврозони Коелью закликав "трійку" вжити ефективних заходів для вирішення боргових проблем країни. У той же час прем'єр відзначив, що Греція у свою чергу має вжити негайних і конкретних заходів для проведення приватизації, скорочення витрат та консолідації бюджету.
У травні ЄС і МВФ схвалили фіндопомогу Португалії на 75 млрд євро в обмін на програму "затягування поясів". Ці показники закладені в програмі консолідації, схваленій владою країни і кредиторами. План консолідації передбачає значне скорочення соціальних виплат, видатків на освіту та охорону здоров'я.
Також країна в 2012-2013 роках повинна заощадити 1 млрд євро за рахунок реорганізації державного управління. Очікується, що з 2012 по 2014 рік кількість зайнятих у цьому секторі буде щорічно скорочуватися на 1-2%.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас