РФ відмовилася від ідеї втягнути Україну в МС і готова обговорювати створення газового консорціуму з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ відмовилася від ідеї втягнути Україну в МС і готова обговорювати створення газового консорціуму з ЄС

Енергетика
2246
У відносинах Москви і Києва, які загострилися, настало перемир'я. Росія відмовилася від ідеї, втягнути Україну в Митний союз і готова обговорювати створення тристороннього газового консорціуму з ЄС на базі української ГТС. При цьому відповідь на питання, чи отримає Київ бажану знижку на російський газ, може бути дана вже в жовтні. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на обізнані джерела.
"Зустріч була знаковою для Януковича, особливо з урахуванням останніх подій у Росії. Обидва керівники - і Медведєв, і Путін - знайшли час з ним зустрітися, це важливо для українського Президента", - вважає один з російських переговірників. Що стосується змістової частини, то, за словами співрозмовника видання, Москва схильна відмовитися від максималістської позиції щодо залучення Києва до Митного союзу. "Це "хотілки". Далеко не факт, що така установка актуальна. Набагато важливіше питання участі Росії в управлінні українською ГТС", - зазначив чиновник.
У Києві також вважають, що після суботньої зустрічі питання членства України в МС можна вважати закритим.
"Київ не збирається інтегруватися в Митний союз. Ви подивіться на нашого Президента - хіба він може прогнутися?" - сказав "Комерсанту-Україна" високопоставлений український дипломат.
Опитані виданням українські та російські чиновники, у тому числі присутні на суботніх переговорах у Завидово, запевнили, що в результаті сторони зосередилися на енергетичних питаннях. І, зокрема, обговорювали долю ГТС України. Раніше Київ запропонував Москві створити тристоронній газовий консорціум за участю Європейського союзу, що не викликало ентузіазму у російської сторони, яка наполягала на тому, щоб сторін було дві. Тепер же, каже український дипломат, позиція Росії не така категорична: "Зрушення з питання ГТС будуть, але на це потрібен час. Думаю, знайдемо компроміс, в основі якого буде тристоронній консорціум".
За його словами, в суботу було вирішено, що в середині жовтня керівники "Газпрому", "Нафтогазу", а також профільних міністерств РФ і України зустрінуться, щоб обговорити можливий формат газового консорціуму. Це при тому, що, за словами джерел видання в українському Міненерго, ще на початку минулого тижня ідея тристороннього консорціуму не знаходила розуміння у російського керівництва. Тепер же експерти говорять про збільшену ймовірність його створення.
"Судячи з усього, консорціум все-таки буде створено. Питання, в якому форматі - двосторонньому чи тристоронньому. На другому варіанті наполягає Україна, яка хоче розділити частки в майбутньому СП: 34% на свою користь і по 33% європейських і російських партнерів. Для "Газпрому", в принципі, це не найгірший варіант, але лише в тому випадку, якщо партнером виявиться хтось із дружніх компаній в Європі. Наприклад, E.ON Rurhgas, - міркує голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.- Але з урахуванням проблем в країнах ЄС, а саме чергового витка фінансової кризи, навряд чи вдасться знайти там додаткові кошти на модернізацію нашої ГТС. Що, думаю, і бентежить росіян - вони пустять в СП європейців, але модернізувати газопроводи будуть власним коштом".
Так чи інакше, але газові протиріччя можуть вирішитися вже наступного місяця. На жовтень заплановано не тільки переговори глав "Газпрому" і "Нафтогазу", але і Президентів РФ і України. Спочатку в Києві відбудеться засідання двосторонньої міждержавної комісії на вищому рівні, а потім 18 жовтня в Донецьку пройде регіональний економічний форум. Співрозмовники видання запевняють, що для підписання під час майбутніх зустрічей готується значний пакет документів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас