Кудрін: Світ чекає "втрачене" десятиліття, зростання економіки 5-10 років буде низьким — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: Світ чекає "втрачене" десятиліття, зростання економіки 5-10 років буде низьким

Казна та Політика
711
Зростання глобальної економіки в найближчі 5-10 років буде досить низьким, нас чекають роки боротьби з "загасанням" зростання, проте рецесії можна уникнути, вважає віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.
"Свого часу, ще в той минулий пік кризи, два роки тому, Тріше (голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше - прим. ІФ-АФІ) сказав, що нас чекає тверезе десятиліття. Сьогодні можна додати, нас, напевно, чекає втрачене десятиліття. Вже більш очевидно стало, що темпи зростання будуть низькі", - сказав О.Кудрін журналістам у кулуарах засідання фінансової G20 у Вашингтоні (США) в суботу.
"Боротьба з загасанням зростання буде багато років, швидше за все, близько 5-10 років", - зазначив він.
При цьому О.Кудрін підкреслив, що можливість рецесії у світовій економіці не очевидна.
"Рецесії можна уникнути, але зростання буде дуже низьким", - сказав він, відзначивши, що "немає неминучості, що це (рецесія - прим ІФ-АФІ) буде очевидно, але ризики великі".
"Останні дні показали, що всі ризики, про які раніше говорили, вони всі дуже реальні. Деякі показники ринку вже досягли рівня попередньої кризи 2008 року, перш за все йдеться про спреди за деякими борговими паперами", - відзначив О.Кудрін.
За словами міністра, "всі сценарії сьогодні намагаються оцінити можливості 10 років, тому що це суттєво змінює підходи до будь-яких проектів, здатності обслуговувати борг, зростання добробуту, спроможності населення витрачати гроші".
Він зазначив, що зниження попиту з боку домогосподарств є одним з найбільш серйозних ризиків для зростання економік, зниження здатності банківської системи кредитувати - другий великий ризик, здатність держави забезпечувати високі витрати і тримати дефіцит - третій ризик.
Міністр також підкреслив, що проблеми дисбалансів світової економіки та економічні моделі, які, по суті, створювали дисбаланси, не змінилися. "Принципово вони цією кризою не розв'язалися. Всі ці проблеми залишилися, вони пом'якшені, відсунуті. Але для мене було очевидним, що колись вони будуть вирішуватися більш гостро чи менш гостро", - сказав він, відзначивши, що зараз все це відбувається.
Оцінюючи те, коли хвилювання за майбутнє економіки було великим - в 2008 році або зараз, О.Кудрін зазначив: "Коли підходив 2008 рік, ми не розуміли масштаби, тому перед ним у нас було менше занепокоєння, ніж зараз".
"Я можу нагадати, що у нас до квітня 2009 року, коли вже ринок упав, ще був прогноз, що економічне зростання буде 2%", - сказав він.
На його думку, тоді "занепокоєння було дещо заниженим, ми не розуміли масштаби своєї залежності від світових ринків". "Сьогодні ми вже більш серйозно бачимо всі зони ризику, тому занепокоєння, напевно, більше, хоча сама криза може виявитися меншою, ніж у 2008 році. Це, як кажуть у нас в Росії, обпікся на молоці, дуй на воду", - пояснив Кудрін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас