Члени МВФ погодили початковий план подолання боргової кризи в зоні євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Члени МВФ погодили початковий план подолання боргової кризи в зоні євро

Валюта
654
Під час щорічних зборів Міжнародного валютного фонду (МВФ), що відбулися в неділю у Вашингтоні, був узгоджений початковий проект масштабного плану подолання боргової кризи в зоні євро, повідомляють джерела BBC серед учасників вашингтонського засідання.
За неофіційною інформацією, МВФ вдалося, по-перше, погодити час затвердження плану порятунку, а по-друге, визначити його основні параметри. За даними поінформованих джерел, заходи з виведення єврозони з кризи можуть бути формалізовані на засіданні ради ЄС у Брюсселі наприкінці жовтня цього року, а потім - під час саміту "великої двадцятки" в Каннах, призначеного на початок листопада.
При цьому сам план порятунку європейської економіки включає серед іншого списання 50% суверенного боргу Греції, а також значне збільшення Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), який зараз становить 440 млрд євро, але може досягти близько 2 трлн.
Через гігантський бюджетний дефіцит офіційні Афіни не можуть самостійно розплачуватися за своїми боргами, і для цього їм доводиться покладатися на допомогу МВФ. Грецький уряд все ще отримує кошти з пакету допомоги, схваленого МВФ в травні минулого року. Однак якщо Афіни не задовольнять вимог МВФ щодо скорочення видатків, вони можуть не отримати наступний транш кредиту. При такому розвитку подій Греція не зможе платити за своїми зобов'язаннями вже до середини жовтня.
Щоб запобігти дефолту Греції, МВФ пропонує списати половину її боргів. Наприкінці минулого тижня подібну можливість вже згадував грецький міністр фінансів Евангелос Венізелос. У розмові з депутатами парламенту від соціалістичної партії, він нібито сказав, що списання половини боргу було б найкращим виходом з ситуації, що склалася.
Крім того, Європейському Союзу, можливо, доведеться різко збільшити обсяги Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Це пропонується зробити не за рахунок звичайних механізмів (які вимагали б схвалення парламентів всіх країн ЄС), а за рахунок кредитів ЄЦБ.
Кошти EFSF будуть використовуватися для надання позик країнам, яким у ситуації, що склалася, стало тяжко отримати кредити зі звичайних комерційних джерел, таким, як Італія.
Крім того, за даними BBC, учасники вашингтонського засідання МВФ принципово погодилися з необхідністю рекапіталізації та зміцнення банків зони ходіння євро.
Повідомляється, що заходи, погоджені під час зустрічі у Вашингтоні, поки носять попередній характер, і робота над ними триває.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас