Забули про краватки і цілі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забули про краватки і цілі

Енергетика
1483
Зустріч президента України Віктора Януковича, президента Росії Дмитра Медведєва і прем'єра Росії Володимира Путіна, що відбулася в суботу в неформальній обстановці, не привела до остаточного вирішення питання про умови подальшої співпраці між країнами в газовій сфері. Проте Москва і Київ зможуть досягти компромісу, вважають експерти.
Переговорам, які відбулися в резиденції глави російської держави Завидово (Тверська обл.), передувало оприлюднення рішення Дмитра Медведєва про те, що на майбутніх президентських виборах правлячу партію "Єдина Росія" представлятиме Володимир Путін. Сам же Дмитро Медведєв заявив про намір зосередитися на роботі в уряді.
Подібна перспектива стала однією з причин участі Володимира Путіна у зустрічі нинішнього господаря Кремля і Віктора Януковича, хоча українського прем'єра Миколи Азарова в складі делегації не було. Втім, навіть після відходу з президентського поста в 2008 р. Володимир Путін, як стверджують багато експертів, отримав право курирувати російський газовий сектор, в тому числі і як глава уряду, якому офіційно підконтрольний "Газпром".
Але навіть при такому складі суботніх переговорів ніяких рішень про те, як буде розвиватися співпраця по газу між Москвою і Києвом, прийнято не було. Зустріч пройшла "без краваток" у неформальній обстановці. Її учасники, судячи з повідомлень прес-служб, обговорили перспективи врегулювання газової проблеми і вступу України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.
"Я не приховую, що є певна тривога щодо наших енергетичних питань. З урахуванням того, що нам вже вдалося зробити за півтора роки, впевнений, що ми і тут підійдемо правильно і конструктивно до вирішення питань", - заявив на початку зустрічі Віктор Янукович. А Дмитро Медведєв назвав енергетичну співпрацю одним з найбільш складних питань.
Як повідомляли "i", Україна наполягає на перегляді газових контрактів, які були підписані в 2009 р. "Нафтогазом" і "Газпромом", оскільки вважає, що ціни за цими контрактами занадто завищені. Росія, у свою чергу, запрошує Україну вступити до Митного союзу. Однак у Києві такий варіант відкидають, оскільки це суперечить намірам розширювати інтеграцію з Євросоюзом.
"Росія та Україна приречені на компроміс. Я думаю, що і Україна не зацікавлена в тому, щоб її економіка в умовах завищених цін на газ впала в стан колапсу, так і Росія не зацікавлена у втраті низки українських підприємств, у втраті України як великого споживача російських енергоресурсів", - вважає директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов. Директор Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко не відкидає, що одним з компромісних варіантів, який сприятиме врегулюванню газової проблеми, може стати узгодження можливостей участі російського бізнесу у приватизації українських підприємств.
Але поки перспективи співробітництва з "Газпромом" чітко не визначені, Віктор Янукович вважає важливим завданням розширення видобутку вуглеводнів в Україні. Про це він заявив у середу минулого тижня під час зустрічі з представниками американських ділових кіл. За словами президента, в цьому контексті будуть реалізовані всі кроки, необхідні для врегулювання чинного законодавства або підзаконних актів.
Крім того, як повідомляли "i", в "Нафтогазі" мають намір активізувати розробку родовищ на шельфі Чорного моря, для чого зараз проводиться тендер із закупівлі нової бурової установки. Очікується, що його переможець буде відомий в середині наступного місяця. А минулого тижня були розкриті пропозиції трьох учасників: британської компанії Highway Investment Processing ($400,344 млн. без ПДВ), латвійської Rigas Kugu Buvetava ($399,8 млн. без ПДВ) і британської Diafall ($405 млн. без ПДВ). За допомогою нової техніки "Нафтогаз" планує в 2013 р. почати пошуково-розвідувальне буріння на нафтогазоносної структурі Рифтова - Осетрова, розташованої в північно-західній частині Чорноморського шельфу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас