Мінфін Німеччини: Необхідно прискорити створення ESM — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Німеччини: Необхідно прискорити створення ESM

Казна та Політика
257
Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле висловився за якнайшвидшу реалізацію ініціативи зі створення постійного стабілізаційного фонду ЄС, повідомляє Deutche Welle з посиланням на агентство AFP.
"Якщо процес розробки європейського стабілізаційного механізму (ESM) почне прискорюватися, ми не будемо заперечувати", - заявив Шойбле, виступаючи у Вашингтоні на спільній сесії Міжнародного валютного фонду і Світового банку. У той же час він нагадав, що для запуску цього механізму повинні бути створені правові основи - мова йде, насамперед, про ратифікацію документа всіма 17 країнами єврозони.
На думку Шойбле, створений минулого року стабілізаційний фонд EFSF відіграє перехідну роль. Але треба якнайшвидше знайти довгострокове рішення. Саме таку довгострокову, стабілізаційну функцію покликаний взяти на себе європейський стабілізаційний механізм, вважає міністр.
Водночас він застеріг від надмірних очікувань. "Договору у нас поки немає, його треба обговорити, затвердити і ратифікувати. Можливо, нам вдасться це зробити дещо раніше, ніж заплановано", - сказав Шойбле.
Відзначимо, учасники спільної сесії Міжнародного фонду і Світового банку закликали провідні індустріальні держави зробити спільні рішучі кроки з метою подолання кризи. "Ми будемо діяти спільно, по обидві сторони Атлантики будуть вжиті заходи, спрямовані на відновлення довіри, фінансової стабільності та створення умов для відновлення економічного зростання", - йдеться в спільній заяві, прийнятій за підсумками зустрічі у Вашингтоні.
Тим часом, Крістін Лагард, яка нещодавно очолила МВФ, висловила задоволення досягнутими досі результатами в боротьбі за стабілізацію фінансових ринків. "Світовій економіці вже вдалося виконати половину поставлених завдань", - заявила Лагард. За її словами, головне тепер - розробити стратегію, покликану привести в порядок державні фінанси і тим самим сприяти оздоровленню економіки. "Країни єврозони зроблять все можливе для подолання кризи та стабілізації фінансів", - підкреслила глава МВФ.
Нагадаємо, 20 вересня ц.р. обізнані джерела в кулуарах зустрічі міністрів фінансів ЄС, що відбулася у Вроцлаві, повідомили, що Європейський стабілізаційний механізм (ESM) може розпочати свою роботу відразу ж після його ратифікації національними парламентами на початку наступного року, а не в 2013 році, як планувалося раніше.
Зазначимо, ESM створюється за образом і подобою Міжнародного валютного фонду (МВФ) як організація, що має схожі з ним функції. У цьому полягає основна відмінність ESM від спішно сформованого минулого року Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), що є з юридичної точки зору всього лише цивільно-правової цільової компанією.
Втім, єдності думок з приводу майбутньої конструкції ESM в зоні євро поки немає.
На думку Німеччини, договір про створення ESM повинен передбачати, що в разі дефолту однієї з країн зони євро витрати несуть і приватні інвестори. Тому при випуску всіх нових державних облігацій має бути передбачено положення про колективну відповідальність всіх власників зобов'язань. Однак, як стверджують джерела газети Handelsblatt, проти подібних формулювань в статуті ESM виступають деякі члени зони євро.
Крім того, досі відкритим залишається питання про те, чи зможе ESM, подібно звичайному комерційному банку, позичати ліквідність в ЄЦБ, для того щоб фінансувати купівлю держоблігацій. Уряд Німеччини ідею цю підтримує, тому що в такому випадку інтервенції ESM на фінансових ринках могли б бути набагато масштабнішими.
Опирається в даному випадку в першу чергу сам ЄЦБ. Європейський центробанк не має фінансувати держави ні опосередковано, ні безпосередньо, заявив член керуючої ради ЄЦБ, голова Бундесбанку Йенс Вайдманн. Втім, слова ці належать лише до створеного тільки на короткий термін EFSF. Впевненості ж у тому, що ЄЦБ зможе відмовити в грошах і ESM, немає.
Ратифікація договору про ESM затягується, тому що європейські країни ще не завершили переговори про те, яким має бути Європейський стабілізаційний механізм.
Для того щоб забезпечувати фінансову підтримку проблемних країн зони євро, ESM повинен буде мати у своєму розпорядженні 500 млрд євро. Суму цю складуть внески і гарантії членів валютного союзу. Найбільший внесок припаде на Німеччину - 27,15%. Тож міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле вже сьогодні планує в бюджеті країни на 2013-2017 роки щорічні витрати на поповнення основного капіталу ESM в розмірі 4,3 млрд євро.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас