Тіньова економіка Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тіньова економіка Європи

Казна та Політика
6509
За даними Університету Іоганна Кеплера з австрійського міста Лінц, обсяг тіньової економіки в Європі перевищує 2 трлн євро. Розмах тіньового ринку різний у різних країнах - від 7-8% ВВП в Австрії та Швейцарії до значних 30% і більше в низці країн Центральної та Східної Європи. Уряди всіх без винятку країн докладають зусиль для скорочення обсягу "неофіційного" ринку, але з цілої низки причин, це завдання виявляється винятково складним для виконання.
Ми живемо в епоху, коли "тіньова" економіка, ця невидима для офіційних інститутів держави зона, як цілком легальної, так і не зовсім, виробничої і комерційної діяльності, стала частиною повсякденного життя практично всіх держав світу.
Економіка тіньова дивним чином переплетена з цілком офіційною діяльністю людей і компаній і сходу зрозуміти, з яким боком економіки ми маємо справу, часто просто неможливо. Може, ось ця споруда збудована за півціни, з тим, щоб уникнути податків, а ось той келих вина не увійде до звітності ресторану.
У низці країн Європи відхід у тінь стимульований не тільки небажанням платити податки в казну, а й спробою уникнути дотримання численних вимог і норм запропонованих державою для офіційної діяльності - необхідності платити мінімальну зарплату працівникам або витрачатися на дорогі засоби забезпечення безпеки праці.
Останнім часом відхід "в тінь" для багатьох у Європі став вимушеним кроком, викликаним прагненням зберегти свій бізнес і капітал в умовах наростаючої кризи. Тому, як не дивно це може звучати, експерти і аналітики розрізняють як негативні, так і позитивні наслідки наявності в тій чи іншій країні сектора тіньової економіки.
У різних країнах в межах Європейського континенту історія і традиції виникнення та розвитку неофіційної економіки розрізняються досить значно. Так в найбільших економіках ЄС - у Німеччині та Франції - на тіньовий сектор припадає близько однієї восьмої офіційного ВВП країни. У менш економічно розвинених країнах, таких як Болгарія, Естонія чи Литва, в тіні може перебувати до третини всієї економічної активності.
Британська газета The Daily Telegraph спільно з Університетом Лінца (Австрія) опублікували найсвіжіші дані про ситуацію з тіньовою економікою в світі і в Європі зокрема.
Вчені австрійського університету з'ясували, і це не стало сюрпризом, що найбільший розмах, з усіх країн єврозони, тіньова економіка має в Естонії. У 2011 році тіньовий сектор цієї країни складе близько 28,6% від річного ВВП. Це трохи нижче, ніж у минулому році, коли в тіні вироблялося і продавалося товарів і послуг загальним обсягом у 29,3% ВВП.
На другому і третьому місцях країни з протилежного боку континенту. Кіпр трохи випередив Мальту з результатом 26% ВВП в 2011 році і став другим. На Мальті обсяг тіньового сектора склав 25,8% ВВП - це третій показник у єврозоні.
Відразу за лідерами йде багатостраждальна Греція. Незважаючи на те, що ця країна встигла прославитися своїми широкими можливостями відходу від офіційного оподаткування, жорстока криза, що вразила економіку Греції, не оминула й тіньовиків. Цей сектор втратив за рік понад 1% обсягу - з 25,4% ВВП в 2010 році, до 24,3% в 2011 р.
Відразу за Грецією йде ще одна країна, стан економіки якої останнім часом викликає в Європі зростаючу тривогу - Італія. З показником в 21,2% ВВП її тіньова економіка стала п'ятою найбільшою "тінню" в єврозоні.
Набагато більш комфортно себе почувають країни з високим рівнем економічного розвитку. Однак, і вони не позбавлені дуже помітної за розмірами тіньової складової економічної активності. Так, Німеччина має досить стабільний за розмірами тіньовий сектор, обсяги якого становлять 13,7% ВВП в 2011 році. Це дещо нижче, ніж у минулому, коли було - 13,9%. Враховуючи значний обсяг ВВП Німеччини в абсолютному вимірі, неважко уявити собі, що ці майже 14% становлять досить значну суму.
Однак, у своєму рейтингу австрійські вчені оперують відносними одиницями - відсотком від ВВП. І за цим показником слідом за Німеччиною йде Ірландія. На відміну від своїх побратимів по нещастю - Греції і Португалії - також отримали значну економічну допомогу від ЄС, тіньова економіка Ірландії помітно скромніша за масштабом - в 2011 році вона складе не більше 12,8% ВВП.
Дещо зросте в 2011 році тіньовий сектор економіки Великобританії. За розрахунками, він збільшиться з 10,7% - у минулому році, до 11% - в цьому.
Так виглядає ситуація з тіньовою економікою в Європі. Щоб краще уявляти собі ситуацію з неофіційною економічною діяльністю в ЄС і в єврозоні, зокрема, є сенс порівняти європейські цифри з показниками найбільш розвинених економік світу, в яких також існує надійна система підрахунків всього, що виробляється і продається в тіні.
І тут ми бачимо, що, наприклад, в Японії і США, тіньовий сектор має помітно менші масштаби. У Японії в 2011 році він становить лише 9% ВВП. У США тіньова економіка ще менше - в 2011 році вона скоротилася до 7%. Минулорічний показник був 7,2%.
Сергій Рачинський
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас