Міністр фінансів РФ: Дефолт Греції в першу чергу вдарить по країнах на зразок Італії та Іспанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр фінансів РФ: Дефолт Греції в першу чергу вдарить по країнах на зразок Італії та Іспанії

Казна та Політика
406
Міністр фінансів РФ Олексій Кудрін вважає, що не варто допускати дефолту за боргами Греції, оскільки в іншому випадку ризики у світовій економіці різко зростуть, що в першу чергу торкнеться таких країн, як Італія та Іспанія, передає радіостанція "Маяк".
Греція проводить жорсткі заходи скорочення витрат в обмін на кредити ЄС і МВФ, які гарантують, що країна не оголосить дефолт за 350-мільярдним боргом. Однак програма скорочення бюджетного дефіциту на поточний рік опинилася під загрозою через зростання витрат і падіння доходів.
"Краще рятувати (Грецію від дефолту, - ред.). Якщо дефолт буде оголошено, ризики світової економіки різко збільшаться. І за боргами Італії, і Іспанії різко зросте відсоткова ставка, і їм буде складніше обслуговувати свій борг", - сказав Кудрін журналістам за підсумками багатосторонніх зустрічей фінансової G20 у Вашингтоні.
Він зазначив, що "це як фронт, прорив фронту навіть у вузькому місці вже послаблює весь фронт і може привести ворога в тил". "Тобто питання не лише величини боргу Греції, а й загальносистемне, збільшаться загальносистемні ризики", - пояснив він.
Кудрін нагадав, що ця тема порушується в комюніке фінансової G20, прийнятому напередодні у Вашингтоні.
"Там в лоб написано, що "так, ми очікуємо, що європейські країни приймуть необхідні заходи для вирішення проблеми боргу", - сказав Кудрін.
При цьому він нагадав, що інтереси Росії безпосередньо не зачеплені проблемами боргової кризи в Греції. "Взагалі зазвичай це вирішується між країною і кредиторами. Ми до кредиторів не нележимо", - зазначив він. При цьому він висловив сподівання, що дефолту все-таки допущено не буде.
Виконуючи вимоги кредиторів, грецький уряд на поточному тижні зобов'язався знизити зарплати та пенсії і підвищити низку непрямих податків, а також перевести на часткову оплату 30 тис. з приблизно 750 тис. держслужбовців.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас