Янукович: Україна і РФ значно просунулися у вирішенні "газового" ​​питання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна і РФ значно просунулися у вирішенні "газового" ​​питання

Енергетика
3808
Президент України Віктор Янукович зазначив, що "газове" питання в російсько-українських відносинах все ще стоїть гостро, але країни вже значно просунулися у його вирішенні. Про це він заявив на зустрічі з Президентом РФ Дмитром Медведєвим і прем'єр-міністром Володимиром Путіним у підмосковній резиденції Завидово, повідомляє радіо "Маяк".
Янукович також назвав з'їзд "Єдиної Росії" символічною подією як для українського, так і для російського народу.
Під час переговорів Янукович торкнувся питань співробітництва в сфері енергетики, і висловив упевненість в тому, що їх вдасться вирішити конструктивно. "З урахуванням того, що нам вдалося зробити разом з вами за ці півтора роки, - а нам вдалося стабілізувати торгово-економічні питання, і не тільки, - я впевнений, що ми і тут підійдемо правильно і конструктивно до вирішення питань", - підкреслив Президент України.
Янукович також зазначив, що необхідно якомога швидше провести засідання міждержавної комісії. "Напевно, є сенс не затягувати нам проведення міждержавної комісії. Бажано, щоб ми з вами визначилися до регіонального економічного форуму, який будемо проводити в Донецьку, щоб ми в цей період часу знайшли можливість і провели нашу міждержкомісію. Так, як ми з вами і домовлялися - восени", - сказав Віктор Янукович.
Медведєв закликав Януковича обговорити складні питання двосторонніх відносин. "Природно, є сенс поговорити і щодо найбільш складних питань, включаючи енергетичне співробітництво, питання прикордонні, і пройтися по деяких позиціях плану роботи, який ми з вами створювали якийсь час тому", - сказав Медведєв.
Нагадаємо, вчора, 24 вересня, з візитом до Росії прибув Президент України Віктор Янукович. Через 20 хвилин після початку зустрічі з Президентом РФ Дмитром Медведєвим, до президентів приєднався російський прем'єр-міністр Володимир Путін.
Очікується, що сторони обговорять на зустрічі питання морських кордонів у Керченській протоці, розширення подальшої співпраці, газові проблеми, співробітництво в авіабудуванні та космічній сфері.
Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив в ефірі телеканалу "Інтер", що Янукович повезе до Москви "цікаві пропозиції". За словами міністра, Янукович нічого не буде "здавати" Росії в обмін на зниження ціни на газ.
Україна домагається перегляду газових угод з Росією, вважаючи поточну ціну завищеною. На думку глави "Нафтогазу" Євгена Бакуліна, справедливою була б ціна в 230 дол. за тисячу кубометрів замість 345 дол., які Україна платить у третьому кварталі поточного року.
"Газпром" неодноразово заявляв, що коректування цін можливе лише за умови злиття "Нафтогазу" і "Газпрому". Українська сторона на це піти не готова.
У ЗМІ висловлювалися припущення, що Янукович запропонує створити тристоронній газовий консорціум за участю країн Євросоюзу і "Газпрому".
Нагадаємо, 22 вересня ц.р. Віктор Янукович повідомив журналістам у Нью-Йорку, що Україна розраховує отримати гарантії транспортування через її територію російського нафти і газу. Він зазначив, що під час робочого візиту в РФ 24 вересня ц.р. планує обговорити актуальні питання двосторонніх відносин, у тому числі питання ціни на газ і можливості прийняття пропозиції України щодо модернізації української газотранспортної системи (ГТС). "У нас йде постійний діалог з Росією. Це чергова зустріч буде, безумовно, присвячена цим питанням", - сказав Президент.
За його словами, йдеться про об'єднання зусиль України і Росії щодо поставок енергоносіїв до Європи, а також про можливість України отримати певні гарантії транспортування через її територію нафти і газу. "І вічне питання - це ціни. Як нам будувати на майбутнє ці партнерські відносини. Ми приречені шукати відповіді на дані питання разом", - підкреслив Президент.
Глава держави також зазначив, що в таких питаннях, як розвиток, модернізація або будівництво нових шляхів постачання енергоносіїв, переговори повинні проводитися як за участю країн-власників цих ресурсів (Росії, країн Каспійського басейну та Середньої Азії), так і споживачів - країн Європи. "Це також наш партнер, з яким ми повинні мати ці взаємини, враховуючи велику зацікавленість і Європи, і України, і Росії у стабільності цих поставок", - сказав Президент.
Відзначимо, як повідомило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості виданню "Комерсант-Україна", в разі відмови Москви знизити ціну на газ Київ пригрозить порушити питання про підвищення ставки за транзит російського палива. "Ми виходимо з того, що РФ повинна платити не менше 3 дол. за тисячу кубів. Наші розрахунки ґрунтуються на ціні транзиту по території Словаччини, куди через нас потрапляє російський газ. Словаки отримують за його транзит 4 дол.", - заявило джерело.
У той же час, як запевняють джерела в Кремлі і МЗС РФ, Україні не варто розраховувати на поступки. Росія не перегляне газовий контракт і готова судитися з цього приводу. Але головне, главі держави, за даними видання, запропонують визначитися: або Україна вступає до Митного союзу і зберігає для себе російський ринок, або не вступає і втрачає його. Москва безпосередньо пов'язує можливу газову знижку з приєднанням Києва до союзу, створеного нею з Астаною та Мінськом і з отриманням контролю над прокладеним по українській території газопроводом.
Українська влада не раз заявляла, що до МС вступати не хоче і продавати ГТС "Газпрому" не має наміру, проте розраховує на досягнення домовленості. "Будемо обов'язково домовлятися. Президент полетить в суботу в Росію, буде зустріч. Те, що вони нам раніше пропонували, нам не підходило. Думаю, будемо шукати компроміс. Треба буде поступитися, і, напевно, всі це розуміють, що поступки повинні бути взаємними", - заявив у вівторок прем'єр-міністр Микола Азаров. А посол України в Москві Володимир Єльченко повідомив, що Київ готовий "запропонувати компромісні варіанти, які дозволять РФ мати більше своїх інтересів в Україні".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас