Під землю підібрали закон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під землю підібрали закон

Аграрний ринок
706
Аграрний комітет парламенту вибрав один з трьох внесених до Верховної Ради варіантів законопроекту "Про ринок землі", прийняття якого має завершити 20-річну земельну реформу в країні. Не стало сюрпризом, що кращим, правда із застереженням про необхідність його доопрацювання, був визнаний урядовий варіант законопроекту. Експерти, у свою чергу, відзначають, що з нинішнім варіантом законопроекту доопрацювання не допоможе - його треба повністю скасовувати і починати роботу спочатку.
Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин визначив варіант законопроекту "Про ринок землі", який ляже в основу земельної реформи в Україні. Всього існувало три варіанти цього законопроекту - народного депутата Григорія Смітюха (№9001 від 18.07.2011), народного депутата Олега Ляшка (№9001-2 від 06.09.2011) і урядовий законопроект №9001-1 від 19.07.2011, який в результаті і був визнаний найбільш оптимальним. Два інші варіанти були відхилені за підсумками триденного (14, 15 і 20 вересня) засідання аграрного комітету.
"Ми дуже уважно вивчили всі три варіанти законопроекту і прийняли таке рішення", - сказав голова аграрного комітету Григорій Калетник. При цьому навіть цей варіант не був прийнятий в цілому, а відправлений на повторне перше читання. Причину цього депутати пояснюють необхідністю суттєвих доповнень, які повинні бути внесені в законопроект.
Нагадаємо, що законопроект про ринок землі був прийнятий в першому читанні ще кілька місяців тому, і передбачалося, що за основу він може бути прийнятий у вересні. Однак необхідність проходити всі інстанції заново істотно зрушує терміни його прийняття. В аграрному комітеті парламенту, проте, упевнені, що визначені раніше орієнтовні терміни порушені не будуть - як і раніше, закінчити формування нормативної бази щодо ринку землі чиновники розраховують у поточному році. Поспіх зумовлений тим, що 1 січня 2012 закінчується термін мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.
Що стосується змін, яких може зазнати офіційно схвалений варіант законопроекту до повторного першого читання, то експерти впевнені, що правки будуть дуже суттєвими, а не косметичними. В даний час лише окремі його частини не викликають дискусій і питань.
"В урядовому законопроекті бездоганно виписана процедура земельних торгів, цю частину хоч зараз можна виділити в окремий закон і приймати, - говорить Максим Федорченко, директор ІРЦ "Реформування земельних відносин в Україні".- Але в основній частині цей законопроект має недоліки - в першу чергу він дуже зарегульовує ринок землі".
У той же час деякі інші аспекти - наприклад, приватизація та оренда землі - прописані менш детально. "Оскільки питання можливості відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення викликає серйозний резонанс у суспільстві, було б доречно звернути увагу на інші інститути розвитку ринку земель, зокрема, такі як оренда", - вважає Ганна Сисецька, провідний юрист юридичної фірми "Василь Кисіль і Партнери" .
Найбільш дискусійним зараз є питання - коли все-таки запрацює ринок землі в Україні. Швидше за все, введення земель в оборот депутати навряд чи ризикнуть приурочити саме до скасування мораторію - 1 січня 2012 р. Як неофіційно зізнаються в комітеті, навіть у разі прийняття закону про ринок землі до кінця календарного року, буде потрібен перехідний період для того, щоб запрацював земельний кадастр. Найбільш реальною датою реального запуску купівлі-продажу наділів, швидше за все, стане 2013 рік.
Також активні торги йдуть і щодо норми, що обмежує максимальну площу землі, яка може бути куплена однією фізичною особою. Причому якщо раніше вже вважався де-факто певним максимум в 2,2 тис. га (в середньому по Україні), то тепер парламентарії заговорили про те, щоб цю цифру зменшити. Зменшення може бути радикальним - максимальні наділи можуть бути визначені в 100-500 га в одні руки.
Також багато нарікань викликає підвищення нормативної грошової оцінки землі майже у два рази - від 11 800 грн. до 21 тис. грн. з 1 січня 2012 р. Крім зростання орендної плати на всі договори, які будуть укладатися з нового року, це означає і підвищення сільгоспподатку, що становить зараз 0,1%.
Однак точкових правок для того, щоб поліпшити законопроект, може виявитися недостатньо, вважають експерти. Впроваджувати ж ринок землі за існуючим проектом закону може бути небезпечно, і призведе до непрогнозованих наслідків, у тому числі і в соціальній сфері. "Цей закон потрібний тільки можновладцям, для того щоб стати латифундистами з використанням адмінресурсу", - вважає голова громадської організації "Селянський фронт", експерт в галузі аграрного та земельного законодавства Аркадій Корнацький. Він зазначив, що законопроект "Про ринок земель" не піддається поліпшенню. "Його необхідно повністю анулювати", - вважає експерт.
Марія Бут
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас