Янукович проведе переговори з керівництвом РФ щодо ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович проведе переговори з керівництвом РФ щодо ціни на газ

Енергетика
546
Президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв сьогодні в державній резиденції Завидово проведуть переговори.
Очікується, що сторони обговорять на зустрічі питання морських кордонів у Керченській протоці, розширення подальшого співробітництва, газові проблеми, співпрацю в авіабудуванні і космічній сфері.
Вчора міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив в ефірі телеканалу "Інтер", що Янукович повезе в Москву "цікаві пропозиції". За словами міністра, Янукович нічого не буде "здавати" Росії в обмін на зниження ціни на газ.
Україна вимагає перегляду газових угод з Росією, враховуючи поточну ціну завищеною. На думку голови "Нафтогазу" Євгена Бакуліна, справедливою була б ціна 230 дол. за тисячу кубометрів замість 345 дол., які Україна платить в третьому кварталі поточного року.
"Газпром" неодноразово заявляв, що коригування цін можливе лише за умови злиття "Нафтогазу" і "Газпрому". Українська сторона на це піти не готова.
У ЗМІ висловлювалися припущення, що Янукович запропонує створити тристоронній газовий консорціум за участю країн Євросоюзу і "Газпрому".
Нагадаємо, 22 вересня ц.р. Віктор Янукович повідомив журналістам в Нью-Йорку, що Україна розраховує отримати гарантії транспортування через її територію російської нафти і газу. Він зазначив, що під час робочого візиту в РФ 24 вересня ц.р. планує обговорити актуальні питання двосторонніх відносин, зокрема питання ціни на газ і можливості прийняття пропозиції України щодо модернізації української газотранспортної системи (ГТС). "У нас йде постійний діалог з Росією. Ця чергова зустріч буде, безумовно, присвячена цим питанням", - сказав Президент.
За його словами, мова йде про об'єднання зусиль України і Росії щодо поставок енергоносіїв у Європу, а також про можливості України отримати певні гарантії транспортування через її територію російської нафти і газу. "І вічне питання - це ціни. Як нам будувати на майбутнє ці партнерські відносини. Ми приречені шукати відповіді на ці питання разом", - підкреслив Президент.
Глава держави також відзначив, що в таких питаннях, як розвиток, модернізація або будівництво нових шляхів постачань енергоносіїв, переговори повинні проводитися як за участю країн-власників цих ресурсів (Росії, країн Каспійського басейну і Середньої Азії), так і споживачів - країн Європи. "Це також наш партнер, з яким ми повинні мати ці взаємини, враховуючи велику зацікавленість і Європи, і України, і Росії в стабільності цих поставок", - сказав Президент.
Відзначимо, як повідомило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості виданню "Комерсант-Україна", в разі відмови Москви знизити ціну на газ Київ пригрозить підняти питання про підвищення ставки за транзит російського палива. "Ми виходимо з того, що РФ повинна платити не менше 3 дол. за тисячу кубів. Наші розрахунки грунтуються на ціні транзиту по території Словаччини, куди через нас потрапляє російський газ. Словаки отримують за його транзит 4 долл.", - заявило джерело.
У той же час, як запевняють джерела в Кремлі і МЗС РФ, Україні не слід розраховувати на поступки. Росія не перегляне газовий контракт і готова судитися з цього приводу. Але головне, главі держави, за даними видання, запропонують визначитися: або Україна вступає до Митного союзу і зберігає для себе російський ринок, або не вступає і втрачає його. Москва безпосередньо пов'язує можливу газову знижку з приєднанням Києва до союзу, створеного нею з Астаною та Мінськом і з отриманням контролю над прокладеним по українській території газопроводом.
Українська влада, не раз заявляла, що в ТС вступати не хоче і продавати ГТС "Газпрому" не має наміру, проте розраховує на досягнення домовленості. "Будемо обов'язково домовлятися. Президент полетить в суботу в Росію, буде зустріч. Те, що вони нам раніше пропонували, нам не підходило. Думаю, будемо шукати компроміс. Треба буде поступитися, і, напевно, всі це розуміють, що поступки повинні бути взаємними", - заявив у вівторок прем'єр-міністр Микола Азаров. А посол України в Москві Володимир Єльченко повідомив, що Київ готовий "запропонувати компромісні варіанти, які дозволять РФ мати більше своїх інтересів в Україні".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас