Лівійські повстанці знайшли в пустелі склади урану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лівійські повстанці знайшли в пустелі склади урану

Енергетика
471
Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) офіційно оголосило, що в околицях лівійського міста Сабха виявлено склади уранової сировини.
Раніше про виявлення уранової сировини в пустелі недалеко від Сабхи повідомив телеканал CNN. У четвер, 22 вересня, прибічники Національної перехідної ради (НПР) Лівії показали репортерам телеканалу два великі склади. На одному з них журналісти побачили тисячі бочок і кілька мішків з жовтим порошком. Деякі з ємностей були позначені як радіоактивні, передає Лента.ру.
Прес-секретар МАГАТЕ Джилл Тюдор заявила, що сировина зі складів поблизу Сабхи - так званий "жовтий кек". За її словами, агентство розраховує вивчити знайдені матеріали, "як тільки обстановка в країні стабілізується".
Запаси урану залишилися в розпорядженні режиму Муаммара Каддафі з тих часів, коли Лівія мала намір створити на їх основі ядерну зброю. У 2003 році Тріполі відмовився від цих планів в обмін на зближення із західними країнами, але продовжував зберігати уранову сировину.
Як відзначає AFP, жовтий кек, що являє собою урановий концентрат, має низький рівень радіоактивності, однак високотехнологічна обробка дозволяє використовувати його для виробництва ядерної зброї.
Місто Сабха, поруч з яким були виявлені склади, до останнього часу залишалося в руках прибічників Каддафі. Нова влада Лівії захопила цей населений пункт в середу, 21 вересня.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас