Білорусія неспішно бере кредит у Сбербанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія неспішно бере кредит у Сбербанку

Енергетика
363
Сбербанк Росії може видати Мінську кредит в 1 млрд доларів під заставу половини одного з основних нафтопереробних комплексів Білорусії. Експерти вважають, що ця угода може бути пов'язана для Росії з певними ризиками.
Білорусія вступила в переговори зі Сбербанком про виділення їй кредиту в 1 млрд доларів під заставу 51% акцій найбільшого державного нафтопереробного заводу "Нафтан". Це вдвічі менше, ніж Мінськ розраховував позичити спочатку, але раніше розмова йшла і про більш цінний білоруський актив.
Нагадаємо, Мінськ відмовився від кредиту Сбербанку Росії і Deutsche Bank в 2 млрд доларів під заставу 35% акцій "Білоруськалій". Це підприємство, що контролює 15% світового ринку калійних добрив, - один з основних активів Білорусії. Воно є і найбільшим постачальником доларової виручки в країну.
ВАТ "Білоруськалій" засноване в 2010 році шляхом реорганізації активів УП "Солігорський калійний комбінат". Єдиним власником компанії є комітет майна Білорусі. "Білоруськалій" - четвертий за величиною виробник калійних добрив. За підсумками 2010 року обсяг виробництва склав 9,2 млн тонн. Річна виручка - 2,2 млрд доларів, чистий прибуток - 0,64 млрд доларів.
Побоявшись закладати такий цінний актив, білоруська влада заявила, що її такий варіант застави під кредит не влаштовує, і запропонувала нову схему. Віце-прем'єр Білорусії Сергій Румас в середу пояснив: "Ми не хотіли давати в заставу акції одного з найбільш успішних білоруських підприємств". Він зазначив, що угода структурувалася протягом тривалого часу і приблизно три тижні тому було досягнуто угоди про кредит під гарантії уряду і під заставу паперів іншого підприємства. Передбачається, що це буде "Нафтан" - один з двох білоруських НПЗ, що працює в Новополоцьку у Вітебській області.
Цього року "Нафтан" планує переробити 10,7 млн т нафти, а в найближчі роки керівництво підприємства розраховує вивести його на рівень переробки в 12 млн т на рік.
При цьому Румас зазначив, що термінової потреби в кредиті Сбербанку у Білорусії немає, і Мінськ розглядає його як "подушку безпеки". Можливий термін кредиту - один рік. За словами віце-прем'єра, в умовах змін, що відбуваються на валютному ринку, перед Мінськом "не стоїть завдання взяти ці гроші, покласти їх в золотовалютні резерви і обслуговувати". "Це ринковий кредит і відсотки по ньому потрібно платити", - пояснив він.
Нагадаємо, 14 вересня заступник голови Нацбанку Білорусії Тарас Надольний говорив, що кошти кредиту від Сбербанку потраплять в золотовалютні резерви Білорусії.
Між тим, експерти не можуть оцінити ринкову вартість "Нафтану". У період, коли влада Білорусії запропонувала російським компаніям купити низку підприємств у процесі приватизації, мова йшла про те, що повна вартість "Нафтану" - в діапазоні від 1 до 2 млрд доларів.
На думку аналітика ФК "Уралсиб" Олексія Кокіна, контрольний пакет акцій білоруського НПЗ за кредит в 1 млрд доларів - цілком адекватна угода. Однак поки що викликає багато запитань те, з яких коштів Білорусія буде повертати кредит.
Білоруський політолог і економіст Дмитро Болкунець вважає, що "Нафтан" має переваги, але очевидних мінусів більше. "Безумовно, такий актив у центрі Європи цікавий багатьом, і "Сбербанку" в тому числі. Але залишається багато питань. Наприклад, питання модернізації підприємства. Не завжди компанії готові вкладати в це гроші, тому тут можуть бути нестикування і протиріччя між білоруською стороною і російськими потенційними покупцями даного підприємства, або Сбербанком, який може туди свій актив вкласти, і невідомо, коли повернути", - розповів Болкунець BusinessFM.
Начальник управління аналізу боргового ринку компанії "Велес Капітал" Іван Манаєнков вважає, що ситуація з виділенням кредиту досить складна, тому що в даному питанні замішано дуже багато не економічних, а саме політичних факторів.
"Нафтопереробний завод при погіршенні відносин з Москвою, може просто опинитися без сировини. Тому для Росії - це ризик, адже завод з переробки без сировини мало що собою являє. Очевидно, що будь-яке погіршення відносин або погіршення економічного стану Білорусії фактично знецінює завод", - розповів BFM.ru експерт.
На думку Манаєнкова, певні ризики пов'язані і з поверненням кредиту. "Враховуючи те, що Білорусія не дружить з Європою, джерел для рефінансування, крім Росії, у неї не так багато. Ризики є. У всьому світі рідко буває, що кредити дають, і щоб повністю їх повернути: їх рефінансують, продовжують, щось скорочують, щось десь рефінансується в інших країнах. У будь-якому випадку, в один момент віддати мільярд - досить серйозне навантаження для Білорусії", - упевнений аналітик.
Варто зазначити, що переговори про надання кредиту проходять на тлі зростання цін на споживчі товари в Білорусії, а також зробленої раніше президентом Білорусії Олександром Лукашенком заяви про те, що Росія "бажає провести грабіжницьку приватизацію".
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас