Нацбанк на зборах ВДЦП заручився підтримкою 75% голосів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк на зборах ВДЦП заручився підтримкою 75% голосів

Кредит&Депозит
519
Національний банк Україна заручився підтримкою більшості голосів акціонерів Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП) для реалізації моделі створення на базі ВДЦП розрахункового або розрахунково-клірингового депозитарію, повідомив член наглядової ради ВДЦП Вадим Гриб.
"Нацбанк вийшов на збори (ВДЦП, що відбулись 20 вересня) десь з 75% голосів", - повідомив він у ході 14-го міжнародного форуму учасників ринку капіталу в Алушті (АРК) у п'ятницю.
Як зазначив Гриб, така позиція суперечить позиції "Української біржі", яка наполягає на наданні організаторами торгівлі права створювати свої клірингові установи, а не мати в країні монопольний кліринговий депозитарій.
Він повідомив, що міноритарії домовилися з НБУ виділити офіційного представника від ринку для проведення переговорів до наступних зборів акціонерів ВДЦП.
За словами Гриба, міноритарії ВДЦП не заперечують проти створення в країні єдиного облікового центрального депозитарію на базі Національного депозитарію України (НДУ) і ВДЦП.
Як повідомив голова Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитро Тевелєв, в законопроекті про депозитарну систему, роботу над яким завершує ДКЦПФР, передбачена поліваріантність. "У проекті закону передбачена можливість створення клірингових установ та організаторами торгівлі", - пояснив він.
Член ДКЦПФР Олексій Петрашко додав, що наразі вже більшість на ринку розуміє, то пост-трейдинг - це біржова технологія, тому клірингові центри повинні переміщатися ближче до бірж.
Водночас він зазначив, що цю позицію ДКЦПФР та ринку необхідно відстояти при проходженні законопроекту в Кабінеті міністрів і профільному парламентському комітеті.
Як повідомлялося, ВДЦП на зборах акціонерів 20 вересня планувалося розглянути питання про проведення додаткової емісії акцій для можливого приєднання НДУ. Крім того, на збори були винесені питання про затвердження основних напрямків діяльності на 2011-2012 рр. і вибори наглядової ради. Зібрання було зірвано з процедурних мотивів.
Раніше глава наглядової ради ВДЦП Василь Роговий сказав агентству "Інтерфакс-Україна", що приєднання НДУ до ВДЦП представляється більш привабливим і логічним варіантом, ніж пропоноване Нацдепозитарієм і ДКЦПФР приєднання до нього ВДЦП.
Наразі в країні існує три депозитарії: комерційний ВДЦП з часткою Нацбанку України 22,86% і держбанків 8,44%, НДУ з часткою держави 86% і депозитарій державних цінних паперів Нацбанку.
При цьому ВДЦП на 5 серпня обслуговував активи на 533,34 млрд грн, НДУ - 124,13 млрд грн, депозитарій держЦБ Нацбанку - 153,3 млрд грн.
Прем'єр-міністр Микола Азаров в кінці лютого затвердив оргкомітет зі створення центрального депозитарію на базі НДУ. Проти такого варіанту виступає ВДЦП, вважаючи створення центрального депозитарію без своєї участі неправильним. Свої пропозиції уряду направили представники міжнародних фінансових організацій, фактично пропонуючи об'єднати ВДЦП і НДУ в центральний депозитарій, взявши за основу ВДЦП.
Наприкінці квітня держава в особі ДКЦПФР змінило спостережну раду та голову правління Нацдепозитарію, поставивши перед новим керівництвом завдання вивчити можливість створення з ВДЦП групи або холдингу, у тому числі шляхом проведення додаткової емісії акцій НДУ та обміну їх на акції ВДЦП.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас