Експерт: надавати паспорт при обміні валют - неконституційна вимога — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: надавати паспорт при обміні валют - неконституційна вимога

Валюта
2642
Розпорядження НБУ щодо вимоги надання паспорта при купівлі-продажу іноземної валюти - неконституційне і порушує права громадян, до того ж НБУ може видавати розпорядження, які можуть поширюватися на комерційні банки, а не на відносини цивільного характеру, якими є купівля і продаж товарних цінностей
Про це в ефірі одного з телеканалів заявив екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.
"Це неконституційне розпорядження і треба його скасовувати, бо тут втручаються у приватні права - дані про особу, відбуватиметься збір інформації про людей, це буде класифікуватися, тиражуватися, можливо продаватися, можливо використовуватися Податковою, для того, щоб відстежувати тих, у кого які обмінні операції. Це все незаконно, це все суперечить в першу чергу Конституції. Національний банк може видавати розпорядження, які можуть поширюватися на комерційні банки, а не на відносини цивільного характеру, якими є купівля і продаж товарних цінностей На мій погляд - це серйозна юридична помилка тих, хто візував це розпорядження", - заявив експерт.
Лановий зазначив, що, частково, таке рішення було ініційоване для зменшення тиску на валютний ринок, адже щомісяця населення України купувало у банків від 800 млн до 1 млрд дол.
"А звідки ростуть ноги - це інше питання. Можливо з Податкової, можливо з Мінфіну, можливо з Кабміну. ​​Оскільки зрозуміло, що значна частина підприємництва працює в тіні, і вона діє шляхом того, що заробляє тут гривневі доходи, купує долари й інвестиції гривневі йдуть в долари, а долари вивозяться за кордон, і цей оборот і обсяг доларів постійно зростає. Це стало серйозною проблемою валютної країни, адже щомісяця населення купувало у банків від $800 млн. до 1 млрд. Ось і уявіть собі - уряд запозичив за кордоном зараз 5 млрд., потім ще 2 млрд. хоче ось-ось запозичувати, а всі ці гроші пішли на те, що люди вилучають у банків цю валюту, і вона не виконує ту функцію, на яку сподівався уряд", - вважає Лановий.
З його думкою погодився і керівник економічних програм фонду Єдиний світ Всеволод Степанюк. Він також додав, що дане рішення не призведе до зменшення тиску на валютний ринок і призведе до утворення двох курсів: буде курс, який за документами, і буде курс, який без документів.
"Мотивація тут єдина - зменшити тиск на валютний ринок. Але, чи буде вона досягнута? Я думаю, що вона досягнута не буде - це по-перше. А з іншого боку це тільки завдасть шкоди валютному ринку. Тому, що буде два курси: буде курс, який за документами, і буде курс, який без документів. І через іноземні компанії, які все одно будуть заводити долари, продаватиметься гривня, але це вже буде дорожчий курс. По-друге, довіра людей до політики держави буде підірвана. А робиться це в інтересах деяких фінансових структур, яким вигідно тримати курс гривні 8, хоча цей курс абсолютного не відповідає економічним реаліям", - заявив Степанюк.
"Ще цікаве питання - як будуть обмінювати валюту іноземці, які не резиденти? Вони взагалі не зможуть на Євро-2012 продати свої євро та купити гривню. Тобто, я взагалі вважаю такий стан - це провокація", - додав Степанюк.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас