Україна рекордно залізла в борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна рекордно залізла в борги

Казна та Політика
2414
$53,5 млрд - новий національний рекорд, попередній був встановлений в кінці 2008 року. Тоді Україна мала погасити з 1 жовтня 2008 по 1 листопада 2009 52,2 мільярда доларів.
Тепер перед урядом і бізнесом знову стоїть завдання, як і де взяти гроші, щоб розрахуватися - протягом найближчих десяти місяців уряд має повернути нерезидентам загалом невелику суму - 6,2 мільярда доларів.
З них 2 мільярди доларів - кредит російського "ВТБ", який потрібно було погасити ще минулого року.
2,3 мільярда доларів припадають на держоблігації зовнішньої позики. Решта суми - кредити різних держструктур.
Ідеальний варіант виходу з боргової ситуації - відновлення співпраці з МВФ, за рахунок траншів можна погасити всі борги Кабміну, причому без інших зовнішніх запозичень.
На поточний момент кредитно-дефолтні свопи по українських єврооблігаціях зросли до 680 пунктів (ризик дефолту - 37%), а це означає, що нові кредити для нас будуть лише дорожчати.
Українські банки мають погасити до 1 липня 2012 року перед нерезидентами 13,4 мільярда доларів боргу. Дана сума на 10 мільярдів менше, ніж у 2008 році.
Частину своїх боргів перед нерезидентами банки зможуть переоформити, тому що це, насамперед, кредити "материнських" структур, але інші доведеться погашати.
У зв'язку з цим досить актуальні валютні депозити населення, оскільки інші джерела залучення валютних коштів для вітчизняних фінустанов зараз малодоступні, знову ж таки в результаті "стриманості" МВФ. Як результат - можна очікувати підвищення ставки по валютних вкладах.
Борги юридичних осіб (крім банків) перед нерезидентами, які необхідно погасити протягом найближчих 10 місяців, становлять близько 31,8 мільярда доларів. Раніше українські компанії не мали таких великих зобов'язань.
Обнадіює те, що з цієї суми 15,5 мільярда доларів є товарними кредитами, які або пролонгують, або переоформлять.
Ще близько 9 мільярдів доларів - кредити зарубіжних власників наших компаній.
Залишається ще близько 5 мільярдів доларів, які доведеться погашати, що дійсно може створити тиск на вітчизняний валютний ринок.
Тому останні дії НБУ і спрямовані на обмеження обмінних операцій на валютному ринку, щоб вистачило коштів для розрахунків з нерезидентами
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас