Ъ: Примушування до прибутку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Примушування до прибутку

Казна та Політика
2205
Податківці знайшли легкий спосіб збільшити надходження до держбюджету з податку на прибуток. Державна податкова служба (ДПС) заборонила підприємствам включати збитки минулих періодів у поточну звітність, що дозволить до кінця року отримати від платників додатково 7 млрд грн. Експерти та представники підприємств називають дії ДПС незаконними, тому не відкидають масових звернень до судів.
У розпорядженні видання є копії двох листів ДПС від 8 вересня: перший направлено заступником глави відомства Олександром Клименком в регіональні податкові підрозділи, другий, за підписом глави ДПС Віталія Захарченка, - прем'єр-міністру. У листі N828/3/15-1212 Захарченко вказує на хибне розуміння окремими платниками податків норм Податкового кодексу (НК). "Позиція ДПС полягає в тому, що до витрат II кварталу платникам треба переносити суму збитків, отриманих тільки в I кварталі 2011 року, без врахування від'ємного значення попередніх років", - повідомив чиновник Миколи Азарова. Таке трактування ПК фактично забороняє підприємствам включати збитки минулих років у поточну податкову звітність для мінімізації зобов'язань з податку на прибуток.
Зміна позиції переслідує фіскальний інтерес. "До складу витрат перенесені збитки попередніх років на 114,2 млрд грн, що призвело до зменшення об'єкта оподаткування та втрат бюджету тільки в II кварталі на суму 2,2 млрд грн", - йдеться в листі. Загальна сума збитків сягнула 133,1 млрд грн, найбільший приріст до рівня I кварталу показали Донецька область - 4,3 млрд грн, Київська - 1,9 млрд грн, Запорізька – 1,1 млрд грн. Під час перевірок підприємств Дніпропетровської і Полтавської областей ДПС викреслює збитки зі звітності, говорить директор економічного департаменту Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз. Відмова ДПС визнавати старі збитки призведе до того, що підприємства повинні будуть заплатити до держбюджету додатково 7 млрд грн.
Керівник групи експертів Спілки податкових консультантів Людмила Рубаненко пояснює, що, згідно з чинним до 1 квітня законом "Про оподаткування прибутку підприємств" та ПК, збиток минулих років стає витратами поточного періоду. "Всі збитки, сформовані на 1 січня 2011 року, стали витратами I кварталу. Збитки I кварталу включаються до витрат II, витрати II - в III квартал, і так далі, до повного погашення. Тобто вони хочуть викинути витрати у вигляді збитків і забути про них. А слів "до повного їх погашення" податкова взагалі не бачить", - обурена Рубаненко. Виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Ганна Дерев'янко півтори-два тижні тому звернулася до ДПС з проханням вирішити проблему того, що регіональні податкові підрозділи забороняють декларувати збитки у звітності II кварталу. "В результаті ДПС вирішила гармонізувати процес і поширила заборону на всю Україну", - говорить вона.
Проте в департаменті оподаткування юросіб ДПС "Ъ" повідомили, що стандарт бухобліку N16 "Витрати" не включає "від'ємного значення попередніх періодів". "Мета створення бізнесу - отримання прибутку. Якщо його немає, то логічно, що підприємство має закритися", - упевнені в департаменті ДПС. Найбільші претензії податківці пред'являють банкам (збитки за підсумками II кварталу склали 37,3 млрд грн), транспорту та зв'язку (18,4 млрд грн), оптової торгівлі (14,6 млрд грн), металургії (9 млрд грн), будівництва (5,6 млрд грн), виробництва електроенергії (5,5 млрд грн) і машинобудуванню (4,6 млрд грн).
Підприємства та представники галузевих асоціацій неохоче коментують проблему. Людмила Рубаненко і Юлія Дроговоз рекомендують їм звертатися в суди. Один з представників зернотрейдерів сказав, що підприємства галузі - лідери за збитками, і зараз вони піддані масовим камеральним перевіркам. "Все це може завдати їм шкоди в 4-5 млрд грн у цьому році, а якщо ще вони не зможуть декларувати у витратах не менші збитки минулих років, то колапс зернових компаній буде очевидний. Все це загрожує дефіцитом і зростанням цін на хлібобулочні і кондитерські вироби", - прогнозує він. "Таке трактування ПК завдасть удар по будівельних компаніях. Та й прибуток забудовники зможуть отримати, тільки коли продадуть всі об'єкти, недобудовані внаслідок кризи", - додає голова наглядової ради Конфедерації будівельників Україні Лев Парцхаладзе.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас