Янукович привезе в Москву новий "Південний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович привезе в Москву новий "Південний потік"

Енергетика
1789
Десятирічний газовий контракт між Росією і Україною, підписаний у 2009 році, може перестати бути гарантією для Європи від перебоїв з газом. Сьогодні Україна активно виступає за його перегляд, називаючи його кабальним, і сподівається, що проблема вирішиться під час візиту в Москву президента Віктора Януковича. А експерти вважають, що загострення російсько-українських відносин у газовій сфері може знову призвести до зриву експортних поставок.
Останнім часом високопоставлені українські чиновники стверджують, що країна буде справно платити за постачання газу, хоча чинний контракт їй не вигідний. Як заявив днями в Ялті прем'єр-міністр України Микола Азаров, "газові контракти Україні невигідні, кабальні, але ми їх виконуємо, платимо, прокачуємо газ і будемо платити доти, доки не змінимо контракт". Цю ж думку висловлювали й інші діячі, відзначаючи, що розбіжності про ціну на газ не призведуть до перебоїв у постачаннях до Європи.
Чинні домовленості були укладені між "Газпромом" і "Нафтогазом України" у січні 2009 року. Вони включають контракт про купівлю-продаж газу на період з 2009 до 2019 року і угоду про обсяги і умови транзиту газу через Україну на той же період. Документи були підписані після того, як між двома країнами відбулася так звана "газова" війна, коли протягом декількох тижнів експортний газ до споживачів в Європі не доходив.
Київ домагається перегляду формули ціни на газ, закладеної в довгочасній газовій угоді РФ і України, вважаючи її несправедливою. За узгодженою формулою ціна на газ для України нині становить в середньому 400 доларів за тисячу кубометрів. Це вище, ніж для низки країн ЄС і колишнього СРСР. Київ пропонує або знизити розцінки мінімум на 70 доларів, або скоротити обсяги поставок.
Росія заявляє, що її задовольняє чинний контракт, проте вона готова розглянути пропозиції України. При цьому для України вже діє знижка розміром 30% від контрактної ціни російського газу, але не більше 100 доларів за тисячу кубометрів. Механізм її надання - скасування Росією мита для поставок газу на Україну. Домовленість про знижку була досягнута в квітні 2010 року одночасно з продовженням терміну перебування Чорноморського флоту РФ в Криму після 2017 року на 25 років.
Побічно на користь України звучать заяви Польщі, Болгарії, Туреччини і німецької корпорації E. ON, які пропонують поетапно йти від довгочасних угод з фіксованою ціною. Проте "Газпром" рішуче проти перегляду контракту, заснованого на принципі take or pay ("бери або плати").
За словами президента Російського газового товариства Валерія Язєва, газові контракти з Києвом перебувають під юрисдикцією Стокгольмського арбітражного суду. Він не виключає, що Росія подасть зустрічний позов у випадку, якщо Україна туди звернеться. "Контракти 2009 року обговорює всі умови поставок, і ми йдемо назустріч - не беремо штрафи за недобір газу в розумних межах", - заявив він в інтерв'ю "Російській газеті".
Проте Україна намагається розірвати газові домовленості. Спочатку було оголошено про плани ліквідації "Нафтогазу", що має дати можливість переглянути всі чинні угоди компанії, у тому числі і з "Газпромом".
Крім того, у заявці на 2012 рік Україна вказала, що готова придбати тільки 27 млрд кубометрів газу, на 5 млрд кубів менше, ніж у 2011 році.
На думку експертів, такий крок загрожує взаємними санкціями, і як наслідок - новими перебоями в постачаннях газу до Європи через українську газотранспортну систему.
В принципі, в Росії не виключають запровадження штрафів. За твердженням керівника економічної групи при посольстві Росії на Україні Олексія Урина, через можливе невиконання Україною угод знижка в 100 доларів на 1 тисячу кубометрів може бути переведена в статус її держборгу.
Україна - важлива транзитна країна для російського газу. На неї припадає до 70% всіх поставок газу в країни Європи. Тимчасова альтернатива - поставки через Білорусь. Трубопровід, що з'єднує Ямал через Білорусь з Польщею, - найменш протяжний. При цьому його потужності використовуються неповністю. З урахуванням цих факторів на переговорах з Мінськом в одне питання були пов'язані ціни на газ і купівля решти (половини) "Белтрансгазу".
Особливу роль покликаний зіграти "Північний потік", який ще має вийти на проектну потужність. Сьогодні відбувається тільки заповнення трубопроводу технологічним газом. На повну потужність він запрацює в останньому кварталі 2012 року і зможе доставляти європейським споживачам 55 млрд кубометрів газу на рік протягом мінімум 50 років.
І така перспектива змушує українську владу діяти швидко і непересічно. Очікується, що на переговорах у Москві український президент, разом з переглядом формули, за якою визначається ціна на газ, запропонує побудувати газопровід "Південний потік" не дном Чорного моря, а берегом. Природно, територією України. На міжнародному форумі в Ялті він навів оцінки експертів, за якими прокладка "Південного потоку" дном моря обійдеться в 25 млрд євро. "Те, що ми пропонуємо, буде в п'ять разів дешевше", - сказав Віктор Янукович.
Як і "Північний потік", проект "Південний потік" покликаний знизити залежність Росії від транзиту через українську територію. Для Києва це означає втрату значної частини прибутків прокачування експортного газу. Це питання і буде домінувати в Москві на переговорах російського і українського президентів.
Ігор Пономарьов
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас