S&P: Рішення про зниження рейтингу Італії не було політично мотивованим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Рішення про зниження рейтингу Італії не було політично мотивованим

Казна та Політика
310
Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s, що знизило у вівторок суверенний рейтинг Італії, заперечує, що його рішення було політично мотивованим, повідомляє агентство Франс Прес.
Раніше прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі заявив, що рішення S&P більшою мірою ґрунтується на повідомленнях ЗМІ, а не на реальній ситуації в країні і політично мотивоване.
"Рішення щодо суверенних рейтингів S&P не є політично мотивованими, і ґрунтуються на оцінці кредитних ризиків", - цитує агентство заяву рейтингового агентства.
Як наголошується в заяві, агентство запевняє, що його дії ґрунтуються "на незалежних аналізах і докладному описі економічних та бюджетних перспектив Італії, а також на припущеннях, пов'язаних з подальшою зміною держборгу".
"Рейтинги показують, як різні політичні ініціативи можуть вплинути на фінансову надійність (країни) і не передбачають якихось вказівок про те, якої політичній моделі уряд повинен дотримуватися", - йдеться в заяві.
Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s 20 вересня знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Італії на один щабель - до "А" з "А+" - на тлі проблем країни з державним боргом, свідчать матеріали агентства. Короткостроковий кредитний суверенний рейтинг країни також був знижений - до рівня "А-1" з "А-1+". Прогноз щодо рейтингів - "негативний".
Підставою для зниження рейтингу було помітне сповільнення зростання італійської економіки і нездатність уряду знизити державний борг: зовнішній борг Італії, третьої за величиною економіки Європи, є найбільшим серед держав із суверенним рейтингом "А".
Агентство відзначило, що ослаблення зовнішнього попиту, заплановані заходи бюджетної консолідації і зростання вартості кредитів в економіці країни можуть призвести до сповільнення темпів зростання економіки Італії. У цьому зв'язку в S&P вважають, що відповідне погіршення економічної кон'юнктури з великою ймовірністю буде перешкодою на шляху поліпшення ситуації з держборгом і дефіцитом бюджету країни.
Минулого тижня італійські депутати прийняли урядовий декрет під назвою "фінансовий маневр", спрямований на скорочення держвидатків на суму майже 54,3 млрд євро у період до кінця 2013 року. Серед основних заходів "фінансового маневру" - підвищення на 1%, до 21%, ПДВ, введення на період до досягнення збалансованого бюджету додаткового "податку солідарності" у розмірі 3% для тих італійців, у кого щорічний дохід перевищує 300 тис. євро на рік, а також прискорення проведення пенсійної реформи. Експерти S&P, у свою чергу, не вважають, що ці заходи будуть ефективними.
Інше міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service 17 вересня на місяць продовжило період розгляду питання про зниження суверенного рейтингу Італії, який в даний час перебуває на рівні "Aa2".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас