HSBC погіршив прогноз зростання світового ВВП в 2011-2012 рр. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

HSBC погіршив прогноз зростання світового ВВП в 2011-2012 рр.

Казна та Політика
235
Банк HSBC погіршив прогноз зростання світового ВВП на 2011 рік до 2,6% з очікуваних у червні 3%, на 2012 рік - до 2,8% з 3,4%.
Як йдеться в огляді банку, це дуже слабкі показники - вони істотно нижчі від середніх темпів підйому глобальної економіки за останні роки, що становлять 3,5-4%.
Крім того, були погіршені прогнози зростання економік США, єврозони, Великобританії, а також низки країн emerging markets - Росії, Бразилії та Індії.
"Незважаючи на масштабні стимули, спрямовані на прискорення зростання економік, активне післякризове відновлення тепер ледь видніється десь за обрієм", - йдеться в огляді.
"Економічні стимули раніше виступали як своєрідний "турбонаддув", підтримуючи зростання в країнах, що розвиваються, паралельно викликаючи значні коливання цін на сировинні товари і стискаючи реальні доходи в західних країнах. Високий рівень боргу змусив домогосподарства скорочувати частку позикових коштів, навіть незважаючи на те, що їм намагалися запропонувати значно знижені відсоткові ставки. Також зовсім недавно боргова криза в приватному секторі повільно переросла у боргову кризу для державних секторів, що найбільш яскраво виражено в єврозоні", - йдеться в огляді.
Економіка США, на думку експертів, рухається на "холостому ходу", тобто на такій швидкості зростання, яка раніше миттєво призводила до рецесії.
"Незважаючи на те, що ми не передбачаємо формального різкого зниження валютного курсу, зумовленого скороченням ВВП протягом декількох кварталів, ми значно переглянули наші прогнози щодо ВВП в бік зниження", - відзначають експерти.
Прогноз зростання ВВП США на 2011 рік погіршено до 1,6% з 2,5%, на 2012 рік - до 1,7% з 2,9%.
"Економічні проблеми не обмежуються США, єврозона відчуває власні труднощі. У той час як Німеччина вигравала від зниження доходностей за держоблігаціями до рекордно низьких рівнів, все більше країн регіону страждали від суверенних проблем, що стали причиною небувалого зростання вартості запозичень. Спреди збільшуються, що відображає зростання побоювань розвалу системи в цілому, ослабленої відсутністю політичної угоди між кредиторами країн Північної Європи (які давали в борг занадто багато під занадто щедрі відсоткові ставки) і південноєвропейськими боржниками, позики яких були надмірними", йдеться в огляді HSBC.
Прогноз зростання ВВП єврозони на 2011 рік знижений до 1,6% з 2%, на 2012 рік - до 0,7% з 1,4%, ВВП Великобританії - на 2011 рік - до 1,1% з 1, 2%, на 2012 рік - до 1,3% з 1,6%.
У країнах з економікою, що розвивається, ситуація дуже неоднозначна, відзначають експерти.
Прогнози зростання китайського ВВП на 2011 і 2012 роки були збережені відповідно на рівні 8,9% і 8,6%.
В огляді банку зазначається, що більше занепокоєння викликають країни Латинської Америки і Росія.
"Економічне зростання в Бразилії істотно сповільнилося, що відображає посилення політики і підвищений курс реала. Оскільки Центробанк країни знижує відсоткові ставки, очевидно, що його сфокусованість на інфляції відсунута вбік, щоб дозволити регуляторам концентруватися на підтримці зростання. Тим часом, російська економіка вже не може користуватися високим зовнішнім попитом, і з урахуванням того, що подальшого зростання вартості нафти не прогнозується, ми очікуємо більш стриманого підйому економіки в цьому і наступному році", - йдеться в огляді HSBC.
Прогноз зростання ВВП Бразилії на 2011 рік був знижений експертами банку до 3,5% з 4,1%, на 2012 рік - до 4% з 4,4%, прогноз підйому російської економіки на 2011 рік погіршено до 4,2 % з 5,5%, на 2012 рік - до 3% з 4%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас