Кладовище державних активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кладовище державних активів

Казна та Політика
975
Кабінет міністрів з подачі НБУ ухвалив рішення створити на базі "Родовід Банку" санаційну фінансову установу, яка повинна взятися за повернення безнадійних кредитів, виданих свого часу держбанками, а також банками, капіталізованими за участю держави
Рішення Кабміну створити санаційний банк на базі "Родоводу" - тільки перший крок до переформатування комерційного банку на компанію з управління поганими активами держбанків. Для того щоб "Родовід" став санатором, йому потрібно пройти через тривалий період реорганізації. По-перше, НБУ повинен відкликати у нього генеральну банківську ліцензію та видати спеціальний дозвіл на роботу з проблемними активами. По-друге, повинні відбутися серйозні зміни в структурі самого банку, якому не потрібна тепер велика кількість персоналу та мережа відділень.
На думку експертів, тільки первинна реорганізація банку займе декілька місяців, після чого, власне, "Родовід" зможе називатися санаційною фінустановою. За цей період менеджменту санаційного банку - очікується, що керувати ним буде нинішній тимчасовий адміністратор Юрій Ройтбург, - потрібно буде вирішити і питання з рештою вкладників (їх понад 7 тис.), які не були переведені в Ощадбанк через існування судових тяжб з "Родоводом".
Напрямки його роботи поки окреслені так: повернення безнадійних кредитів, виданих свого часу держбанками, а також банками, капіталізованими за участю держави. Націоналізовані банки повинні передавати в "Родовід" активи в рамках програми з підготовки до приватизації - на думку МВФ і Світового банку очищення їх балансів дозволить підвищити вартість, яку може виручити держава від реалізації своїх фінансових активів.
Як повідомив один зі співробітників Нацбанку, санаційний банк буде поділено на т.зв. кластери - його власні активи будуть реалізовуватися для погашення заборгованості перед кредиторами "Родоводу". Інші активи, передані в санаційний банк, будуть продаватися тільки на користь банку, що їх передав. "Наприклад, якщо активи передасть Ощадбанк, то отримані від їх реалізації гроші будуть спрямовані виключно Ощадбанку", - пояснює фахівець.
Міжнародні фінансові організації - кредитори українського уряду вважають прийнятним такий варіант, за якого проблемні активи будуть змінюватися на цінні папери - швидше за все, Кабмін буде рекапіталізувати "Родовід" на суму отриманих активів, а потім ці папери будуть передаватися в держ-і націоналізовані банки. Причому з таких паперів держбанки будуть зобов'язані нараховувати резерви, що відповідають стану їхніх активів в портфелі "Родоводу", і розформовуючи їх у міру реалізації таких активів.
При цьому опитані "i" банкіри говорять, що прозорість механізмів, які будуть використовуватися для повернення проблемних активів, можна буде оцінити найближчим часом. "Є інформація про те, що "Родовід Банк" найближчим часом продасть свою мережу Ощадбанку (заяви про зацікавленість в покупці мережі в недавньому минулому дійсно робив менеджмент Ощадбанку, - ред.), - говорить голова правління одного з найбільших банків. - Якщо залишити за дужками доцільність такої угоди для Ощадбанку, в якого і так близько 6 тис. відділень, буде дуже цікаво дізнатися, кому з кредиторів "Родоводу" будуть віддані виручені від продажу мережі кошти, і у скільки обійдуться відділення Ощаду?".
Ще одним індикатором прозорості роботи санаційного банку стане операція з продажу 113 гектарів землі, які в 2008 р. були передані в заставу "Родовід Банку" компанією "Баски Плюс", яку спостерігачі асоціювали з підприємцем Дмитром Фірташем. Через деякий час цією ж заставою скористалися ще 15 фірм, які отримали в "Родоводі" кредити на загальну суму 1,75 млрд. грн.
За відомостями "i", однією з умов входження Дмитра Фірташа в капітал банку "Надра" було вирішення суперечок з іншими банками - в результаті чого були припинені всі судові тяжби щодо вищезазначеного земельної ділянки, і вона остаточно перейшла на баланс "Родоводу" , а тепер має бути продана. І пан Фірташ дуже хоче повернути ділянку в свою власність.
Примітно, що в цілому на балансі банку, за даними на 1 квітня 2011 р., значилося майно та активи номінальною власністю 4,3 млрд. грн., за загального обсягу депозитів юросіб - близько 270 млн. грн. "Цілком імовірно, що продавши це майно, санаційний банк може мати непоганий прибуток, навіть з урахуванням переоцінки, - говорить один з авторитетних фінансистів. - Звичайно, логічним було б спрямувати цей прибуток до бюджету для компенсації витрат держави на рекапіталізацію банків. Однак мені здається , що після отримання прибутку з "Родоводу" намагатимуться зробити повноцінний комерційний банк за гроші держави". На думку експерта, про це свідчить той факт, що "Родоводу" у першому кварталі 2011 р. дозволили наростити кредитний портфель юросіб на 25 млн. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас