Ходорковський: Росія залишиться без реформ, якщо Путін збереже владу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ходорковський: Росія залишиться без реформ, якщо Путін збереже владу

Енергетика
498
Засуджений екс-глава ЮКОС Михайло Ходорковський вважає, що збереження влади в руках Володимира Путіна в 2012 році позбавить Росію надії на реформи і прискорить витік мізків.
Ходорковський передав відповіді на питання з колонії, де відбуває покарання за шахрайство і крадіжку нафти. "Думаю, у багатьох зникне надія на внутрішнє реформування чинної системи влади. Різко прискориться еміграція соціально та інтелектуально активних росіян", - відповів Ходорковський на питання про перспективи збереження влади в руках Путіна - в тій чи іншій формі - після президентських виборів 2012 року. Питання про ставлення до молодшого учасника владного тандему - президента Дмитра Медведєва - Ходорковський залишив без відповіді.
Водночас засуджений бізнесмен не поспішає записувати Путіна в особисті вороги, називаючи основними причинами свого переслідування бажання оточення нинішнього прем'єра РФ відібрати в нього найбільшу в країні нафтову компанію ЮКОС і припинити похід олігархів у владу. "Ніхто з високопоставлених чиновників, з ким я обговорював питання атаки на мене і моїх партнерів, не говорив про якесь суто особисте підґрунтя конфлікту. Хоча, погоджуся, наступні події та висловлювання показали наявність саме особистих мотивів", - говорить Ходорковський.
"Метою... була демонстрація готовності влади жорстко припиняти несанкціоновану опозиційну активність бізнесу... Але головним призом для рейдерів все одно був ЮКОС", - сказав Ходорковський, вкотре назвавши серед ініціаторів справи ЮКОСа віце-прем'єра і близького соратника Путіна Ігоря Сечіна. "Я не можу думати про Сечіна добре. Він - організатор і натхненник тієї вакханалії державного рейдерства, яка, знищивши ЮКОС, розповзлася по всій країні", - сказав Ходорковський.
Як зазначають ЗМІ, основні нафтовидобувні активи ЮКОС після арешту Ходорковського і його бізнес-партнерів дісталися невеликий держкомпанії "Роснафта", яка в підсумку стала найбільшою в країні. Сечін, який очолював раду директорів Роснафти, говорив, що "справа ЮКОС" дозволила навести лад у галузі: "Кілери і шахраї сидять, бардак припинений, і правила гри є".
Ходорковський повторив, що не шкодує про своє рішення не їхати з країни під загрозою арешту, але переживає за сім'ю і колишніх колег і партнерів. "В 1989-2000 роки, якби я мав нинішній досвід, я б більше займався розбудовою громадянського суспільства, а не витрачав весь час на відновлення промисловості", - описує упущені можливості Ходорковський і каже, що не прагне ні помсти, ні влади.
Він зазначив, що не має ілюзій щодо майбутнього Росії за нинішньої влади, не вірить у зміну курсу після 2012 року і передбачає кризу після 2015 року: "Глибину та істотність кризи я зараз передбачити не можу, але вона неминуче незабаром після 2015 року".
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас