Соколовський: Росія і ЄС не зацікавлені в консорціумі з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соколовський: Росія і ЄС не зацікавлені в консорціумі з Україною

Енергетика
811
Сьогодні у Росії і Європейського союзу немає мотивації для створення газового консорціуму з Україною. Про це заявив у коментарі УНН екс-уповноважений президента Віктора Ющенка з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, коментуючи можливість газотранспортного консорціуму Україна-Росія-ЄС.
"Одного разу вже було подібне. За Кучми творився тристоронній консорціум - вийшло з того нуль. А зараз ще менше мотивації і в Євросоюзі, і особливо в Росії. Після того як вони завершили Північний потік фактично робити консорціум з української труби - я не бачу мотивації", - зазначив Соколовський.
На його думку, Росія не бачить Україну як партнера в газових поставках на захід. "Вони швидше б забрали нашу ГТС у своє розпорядження і то для того, щоб в недалекому майбутньому поставити під контроль українську економіку і громадян. Тому що наша система має змішану функцію: одночасно вона поставляє газ українському споживачеві, і виконує транзитну функцію", - сказав експерт .
"Так для того щоб контролювати економіку, звичайно, Росія зацікавлена ​​в українській ГТС. ЄС це не потрібно", - підкреслив Соколовський.
Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що президент Віктор Янукович на запланованій на 24 вересня зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим запропонує створити тристоронній газотранспортний консорціум за участю Євросоюзу, що дозволить знизити ціну на газ для України до $190-210 за 1 тис. кубометрів.
За матеріалами:
Завтра
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас