Уряд запрограмував перспективу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд запрограмував перспективу

Казна та Політика
315
Уряд після багаторічної перерви повернувся до практики складання програм соціально-економічного розвитку - базового документа для верстки державного бюджету. Більш того, цього року така програма вперше підготовлена на середньотермінову перспективу - 2012-2014 роки. Один з прописаних у документі сценаріїв розвитку національної економіки ліг в основу законопроекту про державний бюджет, який Кабмін затвердив на останньому засіданні.
Галузеві програми розвитку тих чи інших секторів економіки існували й раніше, от тільки виконували їх на 10-15%, незважаючи на те, що рівень фінансування за деякими досягав 65%. Якість таких документів в більшості випадків залишала бажати кращого, багато програм частково дублювали один одного, а виконання прописаних в них заходів ніхто особливо не контролював.
Цього року вирішили вчинити інакше й істотно скоротити кількість галузевих і цільових програм: якщо рік тому їх було 112, то наступного року їх залишиться не більше 60. Крім того, чітко визначили цілі та завдання щодо кожної з решти програм, а також обсяг фінансування, необхідний для їх виконання.
Програму економічного і соціального розвитку на наступний рік Міністерство економічного розвитку і торгівлі України почало розробляти ще в січні. Вперше подібний документ готувався на базі планів і програм розвитку конкретних підприємств, галузей, а також територіальних одиниць з максимальним залученням фахівців з регіонів. Презентація програми, яка спочатку готувалася тільки на 2012 рік, відбулася в липні на засіданні колегії Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Після презентації міністерство протягом двох місяців допрацьовувало документ з урахуванням пропозицій і зауважень незалежних економістів та експертів.
В результаті програма була доповнена основними напрямками соціально-економічного розвитку на 2013-2014 роки. Тобто, можна говорити про перехід від ручного управління економікою до планування, більше того, середньочасного.
Два сценарії та пріоритети
Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, презентуючи проект програми на засіданні уряду минулої середи, зазначив, що Кабмін розробив два сценарії розвитку національної економіки наступного року: оптимістичний, який передбачає зростання ВВП наступного року на 6,5%, і песимістичний (зростання ВВП 5,5%). Перший ліг в основу програми, другий - в основу законопроекту про держбюджет на 2012 рік. В уряді стверджують, що готові до можливих ускладнень світової економічної ситуації.
Ключовими пріоритетами програмою визначені створення умов для соціально-економічного розвитку, модернізація виробництва та інфраструктури, підвищення соцстандартів, посилення ролі регіонів у забезпеченні зростання економіки і підвищення їх відповідальності за вирішення соціальних проблем, зміцнення обороноздатності держави, захист прав і свобод українців, зміцнення законності і порядку, розвиток міжнародного співробітництва.
Кабмін Азарова має намір досягти в 2012 році зростання промислового виробництва на 8,3% і сільського господарства - на 5,1% (при збільшенні держпідтримки в півтора рази). Зростання металургійної, хімічної та легкої промисловості заплановане на рівні 5-6%, машинобудування - 20%, виробництва продуктів харчування - 7%. Для досягнення цих показників видобуток вугілля, нафти і газу, а також вироблення електроенергії повинні збільшитися на 1,5-4,3%.
Першочергова увага буде приділятися залученню інвестицій та впровадженню інновацій в ті напрями промисловості, продукція яких має високу додану вартість, конкурентоспроможна на зовнішніх ринках - авіапром, ракетно-космічна промисловість, машинобудування, а також дозволить скоротити обсяги імпорту.
"Ми вважаємо, що Україна повинна не тільки зміцнити свої традиційні переваги в металургії, хімічній промисловості, сільському господарстві, а й істотно підвищити роль інноваційного високотехнологічного сектора і робити це не в майбутньому, а вже зараз", - заявив Клюєв.
Пігулки від Кабміну
Для стимулювання модернізації реального сектора економіки Кабмін має намір активізувати низку механізмів держпідтримки: від здешевлення кредитів до забезпечення державного замовлення. А використовуючи механізми державно-приватного партнерства, планують розпочати технічне переоснащення підприємств літакобудування, налагодити серійний випуск нових літаків, виробництво космічної техніки (із залученням іноземних партнерів), а також відродити суднобудування.
При цьому наступного року майже на всіх промислових підприємствах намагатимуться скоротити матеріальні витрати та знизити споживання енергоресурсів - не менш ніж на 4%. Щорічне зниження внутрішнього споживання газу в промисловості та комунальному секторі заплановано на рівні 3-4% за рахунок заміщення іншими енергоносіями та реалізації енергозберігаючих проектів. Планується також і збільшення власного видобутку енергоносіїв (вугілля і вуглеводнів).
До слова, енергоефективність визнана одним з пріоритетів держбюджету-2012. Заходи з енергозбереження будуть здійснювати в рамках цільової галузевої держпрограми. Причому на реалізацію інвестиційно-інноваційних проектів з енергозбереження наступного року уряд розраховує залучити близько 19 мільярдів гривень небюджетних коштів. "Стратегічне завдання - не ціни на газ повинні визначати перспективи розвитку економіки України - ми повинні визначити пріоритети інноваційного розвитку країни", - зазначив прем'єр-міністр України Микола Азаров на засіданні уряду 14 вересня.
В агропромисловому комплексі ставка робиться на тваринництво і розвиток інфраструктури сільськогосподарського ринку: будівництво елеваторів і зерносховищ у Вінницькій, Херсонській, Київській, Одеській, Кіровоградській областях, а також організацію роботи оптових ринків сільгосппродукції. Крім того, враховуючи високу ступінь зносу сільгосптехніки - за різними оцінками від 60 до 80% - держава посприяє аграріям при купівлі нової сільгосптехніки вітчизняного виробництва (через лізинг і здешевлення кредитів), і таким чином вб'є відразу двох зайців: модернізує аграрний сектор і забезпечить замовленнями українських виробників сільгосптехніки.
Всі перераховані вище "пігулки" для економіки призведуть, як очікують в уряді, до зростання прибутків населення і збільшення соціальних гарантій.
Заходи, передбачені програмою соціально-економічного розвитку, обійдуться скарбниці в 53 мільярдів гривень, ще 6,5 мільярда гривень повинні будуть вишукати місцеві бюджети. Проте їх реалізація дозволить залучити в економіку України майже вдвічі більше коштів - документ передбачає не менше 112 мільярдів гривень інвестицій. Як вважають в уряді, це адекватна ціна за досягнення докризових показників і фундамент для 7%-го зростання ВВП в наступні роки.
Лілія Зайцева
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас