Підвищення зарплат бюджетникам у 2012 році - за чий рахунок "банкет"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення зарплат бюджетникам у 2012 році - за чий рахунок "банкет"?

Казна та Політика
2150
Підготовка до виборів йде повним ходом. Про це свідчить, зокрема, і заява прем'єр-міністра Миколи Азарова, яку можна швидше назвати заграванням з електоратом, аніж економічною доцільністю. В ході обговорення на засіданні Кабміну 14 вересня проекту бюджету-2012 глава уряду сказав, що зарплата бюджетників наступного року зросте в середньому на 25,5%.
До того ж, орієнтир підлещування обраний прем'єром вірний. Він озвучив "щасливе" майбутнє працівників найбільш інтелектуальних і життєво необхідних сфер - учителів і медиків. Звичайно, хто ж встоїть від радості, почувши, приміром, що середня зарплата завідувача дитсадка зросте на 847 грн. (на 35%), вчителя вищої категорії - на 614 грн. (25%), лікаря-хірурга вищої категорії теж в стаціонарі - на 861 грн. (30%), дільничного лікаря-терапевта вищої категорії - на 704 грн. і фельдшера вищої категорії - на 540 грн.
Причому, "на 1,2 млрд. грн. збільшаться витрати бюджету для виплати всім педагогічним працівникам надбавки розміром 20% посадового окладу. До того ж наступного року ми побудуємо десятки нових шкіл, лікарень, поліклінік, почнемо масштабне технічне переоснащення медичних закладів" (аби тільки старе не зійшло нанівець!).
Згадав прем'єр також про допомогу сім'ям - на цю статтю додатково будуть виділені майже 4 млрд. грн. Планується збільшити і об'єм фінансування інших соцвидатків.
А тепер питання - за чий рахунок бенкет?
Останніми днями в ЗМІ та на телебаченні широко обговорюється ухвалений 9 вересня у першому читанні Верховною Радою проект закону "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень". До речі, він поданий урядом з урахуванням важких економічних реалій. Тема гучна, але актуальність її від цього не знижується, навпаки зростає. Даним документом передбачається не тільки обмежити або скасувати ряд пільг, але і приховати від цікавих конкретні їх обсяги та механізми надання. "Кермо влади" грошовими соціальними виплатами повністю переходить під контроль Кабінету міністрів, Для чіткості картини, чим відгукнеться для народу ухвалення цього закону, візьмемо за яскравий приклад заклопотаності влади життям народу, вже вибачте за відвертість, найбільш привілейованих зараз представників суспільства - співробітників правоохоронних органів. Їм доведеться замислитись. Кабмін буде вирішувати, яку знижку надати співробітникам міліції та членам їх сімей на оплату житлової площі, комунальних послуг. Поки вона становить 50%. Така ж доля чекає на працівників прокуратури, тільки список більший - користування стаціонарним домашнім телефоном, позачергове щорічне безкоштовне отримання санаторно-курортних путівок або, за їх бажанням, грошової компенсації.
Ну так за правоохоронців переживати не варто, владі зараз вони потрібні як ніколи. Інша справа "діти війни", чорнобильці та переселенці. От їм справді буде не солодко.
Не витримавши натиску преси та опозиції, які напряму називають такий крок верхів відвертим геноцидом, Мінсоцполітики виступило із заявою, причому в ній, як зараз звикли говорити, прозорості замало. Як пояснив перший заступник міністра соціальної політики Василь Надрага, причина прийдешньої "соціальної реформи" - держава не може повністю виконувати соціальні зобов'язання, "взяті на себе протягом 1990-х і першого десятиліття 2000-х років" (зауважте, знову говоримо про помилки попередників, зовсім не помічаючи у власному оці колоди).
Надрага підкреслив, що в повному обсязі ніколи не виплачувалися всі соціальні зобов'язання, "і це погано, тому що, ухвалюючи законодавчо ті чи інші пільги, виплати, щось інше для наших громадян, на жаль, наші парламентарії не розглядали фінансового забезпечення".
А тепер головне - дана проблема частково змушує людей іти до судів, констатував заступник міністра. За його словами, "основна думка документа - сьогодні держава може виплачувати ті зобов'язання, які вона може платити, виходячи з фінансових можливостей". І запевнив, що даним законом не передбачається скорочення реальних соцвиплат.
Іншими словами, за законом нам будуть винні, але на ділі не платитимуть. Причому в суди, які останнім часом були закидані позовами приречених на виживання людей, яким роками не доплачуються всілякі соціальні виплати, вже не підеш. Влада припинила "згубну" практику вимагати від держави належне, тепер злочин з роду надзвичайного - вганяти у злидні - стане нормою закону. Залишилось переписати Конституцію, в якій чорним по білому написано: "при ухваленні нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу чинних прав і свобод".
Як відзначає старший юрист LCF Law Group Олена Волянська, законопроектом законодавцями надана досить критична оцінка. Закон не відповідає вимогам встановлення саме законами держави основних соціальних гарантій, до яких належать розміри державної соцдопомоги та інших соцвиплат (ст. 17 ЗУ "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії") і порушує конституційні положення про неприпустимість звуження їх змісту та обсягу при ухваленні нових законів або внесенні змін до чинних законів.
"Однак, беручи до уваги останні тенденції реформування законодавства, не виключено ухвалення законопроекту з певними поступками в частині дотримання прав людини", - зазначає Є. Волянська.
У такому разі, вважає експерт, безсумнівно, слід прогнозувати збільшення звернень громадян у національні суди, "а в разі бездіяльності вітчизняної Феміди, і в Європейський суд з прав людини".
Що стосується "відсутнього фінансового забезпечення", то тут не можна не погодиться.
Негативне сальдо зовнішньої торгівлі України за 7 місяців п.р. досягло 6,7 млрд. дол, що 2 рази більше в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року (3,294 млрд. дол.)
Державний і гарантований борг України за 6 місяців перевищив 60,2 млрд. дол (на 4,1% більше показника на кінець травня (36% ВВП).
Сюди ж додамо "газові" пристрасті, і якщо не вдасться "обламати" Росію, то ціна блакитного палива може скласти до кінця року 500-600 доларів за тисячу кубів. На сьогодні ціна газу вже становить 90% собівартості хімдобрив, 20% - хліба, 80% - теплопостачання.
Та й з траншем МВФ питання залишається відкритим. Співпраця з Фондом гальмується через невиконання українською владою взятих на себе зобов'язань, серед яких і підвищення тарифів на газ для населення (правда, зараз влада стверджує, що може обійтися без грошей МВФ).
Як результат державного благополуччя, українці масово скуповують інвалюту. Тільки за офіційними даними, в серпні обсяг її купівлі фізособами на 824 млн. дол перевищив обсяг продажів. Українці здали в обмінники 2,21 млрд. дол, а купили 3,03 млрд. дол. Практично досягнуто рекордного показника на готівковому ринку.
Хоч влада і запевняє, що стабільність гривні збереже, але положення справ говорить про зворотне. І навіть якщо вдасться утримати нацвалюту на теперішньому рівні, зростання інфляції "позитивні показники" все одно зжере. За даними Держстату, зростання цін виробників промпродукції з початку року склало 16,3%.
Ці статдані ніяк не вписуються в прогнози Кабміну, що включають майбутні блага, наприклад, для бюджетників. Заяви влади все більше розходяться з її діяннями. Саме діяннями, причому злочинними, а ніяк не реформаторськими кроками. Особливо з урахуванням їх добробуту. Якщо позбавити пільг верхів і олігархів, змусити сплатити податки за ними ж розрахованим ставками, виставити на приватизацію для західних інвесторів їхні заводи, пароплави, котеджі та іншу нерухомість, думаю, країна змогла б стати на ноги, причому в найближчому майбутньому.
P.S. На згаданому засіданні Кабміну Азаров заявив, що "...не ціни на газ повинні визначати перспективи розвитку економіки України, ми повинні визначити перспективи інноваційного розвитку України".
Що таке зростання ціни на газ, ми знаємо на ділі - продукти харчування, житлово-комунальні послуги, проїзд, та взагалі все стає для народу не те що навантаженням не під силу, а якорем, який тягне на дно. А ось інноваційний розвиток, який передбачає диверсифікацію поставок палива, модернізацію виробництва, енергоефективність, незважаючи на запевнення влади, в найближче десятиліття (якщо не на століття) навряд чи доведеться відчути...
Нана Чорна
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас