Світове багатство перевищило докризовий рівень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світове багатство перевищило докризовий рівень

Казна та Політика
477
Торік фінансові активи громадян побили докризовий рекорд в 92,2 трлн євро, свідчать дані дослідження Allianz Global Wealth Report 2011. Втім, останні десять років зростання інвестицій і накопичень громадян випереджало інфляцію в середньому лише на 0,2 відсоткових пункту. А цього року на їх збільшення розраховувати не доводиться зовсім.
Торік вартість банківських депозитів приватних осіб, акцій і облігацій, вкладень у пайові, індексні та пенсійні фонди виросла на 6,2%, до 95,3 трлн євро. Це більше, ніж рекорд кінця 2007 року, коли вартість цих активів досягала перед кризою 92,2 трлн євро. При цьому значно багатшими приватні інвестори не стали, оскільки зростання їхніх доходів йшло врівень з інфляцією. У середньому за останні десять років фінансові активи фізосіб збільшувалися на 3,2% в рік за річної інфляції в 3%.
"До помітного зростання активів торік призвели дві основні причини: досить бадьоре відновлення економіки і позитивна динаміка на ринках акцій", - пояснив РБК daily керівник підрозділу страхування та активів Allianz Арне Хольцхаузен.
Фінансова криза привчила приватних інвесторів до обережності. Частка хай і не дуже прибуткових, але стабільних банківських вкладів у загальному обсязі внесків зросла з 28% в 2000 році до 32% в 2010-му. А ось обпікшись на акціях та облігаціях, інвестори стали їх уникати. Їх частка знизилася до 35% від усіх активів в 2010 році проти 40% десять років тому.
Найбільше зростання вартості інвестицій і накопичень з 2007 року продемонстрували країни Східної Європи (16% в рік), Латинської Америки та Азії (більше 12% в рік). А ось у США, які важко переживали кризу, навпаки, населенню відкладати було нічого, і активи знижувалися в середньому на 8,4% на рік. Проте в США як і раніше зосереджена левова частка світового фінансового багатства (більше 37%). У Західній Європі вартість фінансових внесків на 4,7% перевищила докризовий рівень. Аутсайдерами виявилися лише периферійні країни - Греція, Італія, Іспанія та Ірландія, які борються з борговою кризою, де громадянам у зв'язку з урізанням зарплат довелося залізти у свої "кубушки".
Найзаможнішими торік передбачувано стали жителі благополучної Швейцарії, де на кожного жителя припадає по 207 тис. євро накопичень та інвестицій. На другому і третьому місцях з великим відставанням опинились США і Японія (по 112 тис. євро). Росіяни з 2 тис. євро на людину опинилися на 45-му місці з 50 досліджених країн, обігнавши лише Казахстан, Україну, Індію, Індонезію і Аргентину.
Цього року, однак, ситуація кардинально змінилася. "У першому півріччі світові активи подорожчали на 3%, але потім через різкі коливання на ринках акцій в липні і серпні це зростання було знищено - їх вартість повернулася на початок року. Ми не виключаємо, що негативна тенденція останніх двох місяців збережеться", - сказав Хольцхаузен. За його словами, вже зараз помітно, що населення втратило інтерес до акцій, і якщо і відкладає кошти, то в основному готівкою на банківські депозити. Єдиний регіон, який може продемонструвати стабільне зростання активів, - країни Азії, де накопичення росли навіть в період кризи 2008 року.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас