Кабмін ліг на курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін ліг на курс

Валюта
1206
Учора перший віце-прем'єр-міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв заявив журналістам, що при розрахунку держбюджету 2012 року в Кабміні врахували поточний курс гривні до долара США - "в районі 8 грн/$". Таким чином, уряд залишив майже незмінною базу розрахунків доходів і витрат держави. Минулого року бюджет був зверстаний з урахуванням курсу на рівні 7,95 грн/$. Тоді віце-прем'єр Сергій Тігіпко пояснив використання Міністерством фінансів "розрахункового курсу" тим, що "в раді Нацбанку їм сказали, що свій прогноз щодо курсу на 2011 рік вони давати не будуть".
Збереження прогнозу курсу в першу чергу повинно чинити психологічний вплив на населення, відзначають експерти. "Населення не отримало сигналу, що курс буде змінений, тому його буде легше утримати", - пояснює президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров. А поданий урядом сигнал уже зараз може вплинути на попит на валюту з боку населення. "Останні два тижні дійсно відбулося підвищення попиту, з'явилися черги за валютою, - зазначив директор казначейства одного з великих банків з великою мережею відділень. - Якщо раніше ми бачили щотижневий попит в межах $500 тис., то зараз він вже становить $700-800 тис. З'явився також величезний попит на золото, заявки на яке ми отримуємо ще до завантаження його в літаки. Причиною попиту є девальваційні очікування населення з початком ділового сезону". У серпні фізичні особи скупили максимальну з березня кількість валюти ($3,03 млрд), але різниця між купівлею і продажем знизилася до $824,2 млн.
Втім, валютний індикатор вчора практично не змінився (8,001/8,004 грн/$), що дає аналітикам підстави називати прогноз Кабміну умовно реалістичним. "Ситуація з курсом цілком контрольована, і піти на її погіршення перед виборами (відбудуться наступної осені) було б нелогічно", - пояснює аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач. Прозоров підкреслює, що дати прогноз курсу або розвитку економіки на довгострокову перспективу, на жаль, не здатен жоден спеціаліст. "Якщо хтось це зараз зробить, не вірте йому, - каже аналітик. - Всі країни ухвалюють бюджети параметричні, тобто з умовними параметрами, тільки для обліку міжнародними організаціями. І в МВФ розуміють, що такі плани не будуть виконані, але нічого не можуть зробити. Зараз на користь підтримки курсу гривні грає довгостроковий тренд знецінення євро, адже розрахунки українських компаній більше орієнтовані на долар".
Незважаючи на можливе зменшення надходжень валюти в країну наступного року через зниження цін на сталь, у Нацбанку чекають на профіцит платіжного балансу країни на рівні $761 млн. "Негативне сальдо поточного рахунку прогнозується розміром $7,8 млрд, а позитивне сальдо фінансового рахунку - $8,5 млрд", - говорив у понеділок керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький. Цього року профіцит платіжного балансу також буде прагнути до нуля - він очікується на рівні $200 млн. "Ціни на сталь ніхто не прогнозує, але з урахуванням консолідації нашого металургійного сектора зараз він виглядає більш стійким, ніж у 2008 році, - відзначила Анастасія Головач. - Розширення дефіциту поточного рахунку не буде таким, щоб НБУ не зміг їм керувати. Але такий сценарій розрахований, виходячи з нинішньої динаміки світової економіки. Якщо ж ситуація в світі буде значно погіршуватися, то передбачити масштаби реакції української економіки складно".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас