Держава не може виконати свої соціальні зобов'язання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава не може виконати свої соціальні зобов'язання

Казна та Політика
5673
Держава не може повністю виконувати соціальні зобов'язання перед громадянами.
Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу заявив перший заступник міністра соціальної політики Василь Надрага.
"Держава, взявши на себе зобов'язання протягом 1990-х і першого десятиліття 2000-х років, соціальні зобов'язання, не в змозі їх виплатити", - сказав він.
За словами Надраги, ніколи в повному обсязі не виплачувалися всі соціальні зобов'язання, які держава на себе взяла. "І це погано, тому що ухвалюючи законодавчо ті чи інші пільги, виплати, щось інше для наших громадян, на жаль, наші парламентарії не розглядали фінансового забезпечення", - зазначив він.
Як підкреслив заступник міністра, дана проблема частково змушує людей іти до судів.
Також, за його словами, на сьогодні уже ухвалено в першому читанні законопроект про виконання судових рішень. "Основна думка документа - сьогодні держава може виплачувати ті зобов'язання, які вона може платити, виходячи з фінансових можливостей", - зазначив Надрага.
Водночас він підкреслює, що цим документом не передбачається скорочення реальних соціальних виплат: "Сьогодні жодною мірою не ставиться питання про скорочення реальних виплат... Вчора йшлося про те, щоб запустити інший механізм, який дозволить встановлювати рівень цього фінансового забезпечення від держави до громадянина, виходячи з фінансових можливостей держави".
Як повідомляв УНІАН, 9 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень".
Даним законопроектом, серед іншого, передбачаються зміни, що стосуються ряду соціальних пільг для різних категорій населення. Зокрема, передбачається внести зміни до Закону "Про міліцію", передбачивши, що працівникам міліції та членам їх сімей надається знижка на оплату житлової площі, комунальних послуг, а також палива у порядку, встановленому Кабінетом міністрів. Водночас у чинному законі чітко визначено, що така знижка становить 50%.
Крім того, планується внести зміни до Закону "Про прокуратуру", якими не визначено розмір знижок на ці ж послуги, а також на плату за користування квартирним телефоном, тоді коли на сьогоднішній день така знижка становить 50%.
Чинним Законом "Про прокуратуру" визначено, що працівники прокуратури мають право на позачергове щорічне безкоштовне отримання санаторно-курортних путівок або, за їх бажанням, грошової компенсації в розмірі середньої вартості путівки в Україні. У запропонованому законопроекті передбачено позачергове безкоштовне надання таких путівок, але при цьому наголошується, що порядок їх отримання буде визначати уряд.
Даним законопроектом скасовується, по суті, ще ряд пільг для громадян, постраждалих від аварії на ЧАЕС.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас