Баррозу закликав 17 країн-членів єврозони до випуску єдиних довгострокових облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баррозу закликав 17 країн-членів єврозони до випуску єдиних довгострокових облігацій

Фондовий ринок
219
Глава Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу виступає за підтримку всіма 17 країнами-членами єврозони випуску єдиних довгострокових облігацій - в спробі не допустити розширення боргової кризи в Європі. Про це повідомляє радіо "Свобода".
Нинішню нестабільну ситуацію в Греції, Португалії, Іспанії, Ірландії, а також ризики, пов'язані з нею, Баррозу назвав "найсерйознішим викликом покоління". На підтримку випуску спільних бондів раніше висловилися міністр фінансів Італії Джуліо Тремонті і великий американський фінансист Джордж Сорос.
Одна з провідних європейських економік, Німеччина, вважає, однак, передчасною реалізацію подібної схеми виходу з кризи, що загрожує стабільності євро. Екстрену нараду збираються провести пізніше канцлер Німеччини Ангела Меркель, Президент Франції Ніколя Саркозі та прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу.
Раніше міністр закордонних справ Франції Ален Жюппе висловив думку, що майбутнє Європейського союзу (ЄС) цілком залежить від євро. За його словами, Євросоюз як економічний і політичний єдність буде перед ризиком, якщо єдина валюта постраждає від боргових криз окремих членів блоку, тому провідні країни єврозони - Франція та Німеччина - зобов'язуються зробити все, щоб цього не допустити.
Останнім часом спостерігалося зростання занепокоєння серед країн єврозони через необхідність підтримувати більш слабкі, периферійні країни блоку (зокрема, Грецію). За словами Жюппе, цій державі необхідно виконати зобов'язання, взяті 21 липня 2011 року на екстреному саміті єврозони, і стабілізувати фінансову систему, щоб отримати доступ до другого пакету фінансової допомоги понад чинну кредитну програму ЄС та Міжнародного валютного фонду обсягом 110 млрд євро.
Деякі експерти вважають, що Греція повинна вийти з блоку ЄС. Однак, на думку Жюппе, цілісність блоку є пріоритетною для його членів, і її в жодному разі не можна руйнувати, в чому французьку сторону підтримують влади 17 країн єврозони.
Зазначимо, напередодні, заступник голови уряду, міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос спростував чутки про оголошення Афінами дефолту 10-11 вересня. "Це дуже низька гра, організована спекуляція, спрямована проти євро і єврозони в цілому", - заявив він.
Нагадаємо, наприкінці серпня ц.р. канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що стабільність євро не гарантується політичним союзом європейських держав. Тому єдину європейську валюту необхідно зміцнювати за рахунок "більш тісної економічної співпраці та норм обов'язкового характеру".
Вона також висловилася проти введення єврооблігацій, однак не виключила можливість подібного кроку в майбутньому. "Вихід із сьогоднішньої кризи за допомогою євробондів неможливий. Поява загальноєвропейських облігацій зараз - неправильний шлях", - сказала вона.
На думку канцлера, всі європейські країни повинні прагнути підвищення конкурентоспроможності. Крім того, Меркель зазначила, що єврогрупі необхідно ще більш тісно співпрацювати в сфері фінансово-економічної політики.
Нагадаємо, 19 серпня ц.р. представники Європейської комісії (ЄК) заявили, що ЄК продовжує вивчати питання про доцільність випуску облігацій єврозони.
Наразі в Європі поки немає єдності в думках щодо випуску облігацій зони євро, який багато аналітиків вважають дієвим виходом з охопила регіон боргової кризи. Країни Єврозони, які вже випробували на собі тиск держборгу, також виступають за випуск спільних облігацій. Так, в Італії вважають, що таке рішення зніме напруженість на фінансових ринках і допоможе відновити довіру інвесторів.
Водночас, лідери провідних економік ЄС - Франції та Німеччини не підтримують ідею випуску облігацій. Відсутність у них ентузіазму щодо цієї ініціативи пояснюється тим, що в разі подібної емісії, фінансове навантаження на країни з сильною економікою різко збільшиться. Наразі Берлін і так виступає головним донором периферійних країн ЄС, які стоять на межі банкрутства.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас