Єврокриза підбирається до Парижа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокриза підбирається до Парижа

Казна та Політика
2126
Вчорашній обвал найбільших французьких банків BNP Paribas, Société Générale та Crédit Agricole загрожує Європі появою нового Lehman Brothers, цього разу французького. Поки на цю роль претендує BNP Paribas - сьогодні Wall Street Journal повідомила про те, що банк виявився повністю відрізаним від доларового фінансування.
Хоча представники банку спростували цю інформацію, акції BNP Paribas падають зараз на 8%, Société Générale на 2,5%, Crédit Agricole на 1,5%. Це все на додачу до вчорашнього падіння в середньому на 10%. Така реакція ринку недивна: в сукупності найбільші французькі банки тримають грецьких боргів на 40 млрд євро, проти, наприклад, 24 млрд на балансах німецьких банків. А ще ж є Італія з Іспанією. Французькі банки, за даними Bank for International Settlements, тримають понад 140 млрд євро іспанського боргу і 400 млрд італійського.
Якщо французькі банки остаточно втратять довіру ринку, не виключена і їх націоналізація, за зразком ірландської. Скільки вона буде коштувати для Франції, страшно навіть подумати. Наприклад, зобов'язання трьох найбільших американських банків (Bank of America, JP Morgan і Citigroup) становлять $5,86 трлн, або 39% ВВП США, тоді як борги BNP, Crédit Agricole і Société Générale оцінюються в 4,7 трлн євро, близько 250% ВВП Франції. Якщо уряд Франції змушений буде в тому чи іншому обсязі взяти на себе борги банківського сектора - держборг Франції може стрімко зрости. Як це відбуватиметься, може знову підказати приклад Ірландії - в 2007 р. держборг країни становив лише 25% ВВП, а в 2011-му, після вимушеної націоналізації де-факто збанкрутілих банків, досяг 114% ВВП. Відчуйте, як то кажуть, різницю.
Ці перспективи змушують інвесторів переоцінити кредитні ризики другої економіки єврозони. Так, п'ятирічні свопи кредитного дефолту (фактично це вартість страховки від невиплати боргу емітентом) по Франції відзначили початок вересня 2011 року різким зростанням - прямо як їх менш щасливі сусіди по єврозоні PIGS рік тому і як Італія минулого літа. Сьогодні CDS за держборгом Франції добралися до рекордного рівня в 198 б. п. або $198 000 за контракт в $10 млн (рік тому було 79 б. п.).
Що це означає в порівняльній перспективі? Це означає, що кредитний ризик Франції оцінюється ринком вище, ніж кредитний ризик Філіппін (169 б. п.), Чехії (122 б. п.), Колумбії (167 б. п.), Панами (162 б. п). Франція - на рівні Латинської Америки! При цьому держоблігації Франції досі мають найвищий кредитний рейтинг AAA, в той час як виходячи з вартості CDS і спредів прибутковості облігацій до тих же еталонних німецьких держпаперів, рейтинг мав би бути істотно нижчим.
Чутки про можливе швидке зниження кредитного рейтингу Франції вперше з'явилися ще в серпні, після зниження рейтингу США. Привід для цього є. Франції давно була властива якась амбівалентна роль у поточній єврокризі - її не можна було віднести до європериферії, але і до рівня еталонних економік єврозони на кшталт Німеччини та Нідерландів вона недотягувала. Зрозуміло, Франція це вам не Греція і навіть не Італія. У французькій економіці можна відзначити безліч сильних рис - наприклад, це одна з небагатьох економік ОЕСР, що має адекватну енергетичну та інфраструктурну державну політику. Слідом за нафтовим ембарго 1973 Франція твердо вирішила, що не буде надалі заручницею експортерів нафти і зробила ставку на атомну промисловість, залишивши в цій галузі позаду практично всіх (нещодавній інцидент на одній з атомних станцій у Франції стався дуже до речі - одне з французьких досягнень поставлено тепер під сумнів).
Іншим успіхом Франції стала жорстка консолідація банківського сектора, вироблена урядом після краху бульбашки нерухомості на початку 1990-х, коли деякі банки змушені були або злитися з конкурентам, або збанкрутувати. Справді, в Іспанії занадто багато Cajas (дрібних регіональних банків), а в Німеччині настільки ж багато Landesbanken. І цей факт був однією з причин того, що слабкий ризик-менеджмент дрібних банків дозволив їм направити занадто багато капіталу на фінансування доволі сумнівних витівок під час останнього кредитного буму. У Франції банкіри в золоті 2000-і з real estate та кредитними фокусами були більш акуратні. Але зате дуже сильно вклалися в периферійні країни - тепер це рішення може стати для них фатальним.
Чи може стати Франція новим об'єктом фінансової атаки в Європі так само, як Італія влітку поточного року? Цілком. Адже в підсумку всі переваги Франції сходять нанівець, коли інвестори дивляться на можливі жахливі втрати в банківському секторі - ресурсів для мінімізації цих втрат у разі можливої націоналізації у Франції просто немає - держборг і так вже підбирається до 90% ВВП, дефіцит держбюджету теж дуже великий - 8,5% ВВП.
Олександр Зотін
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас