Експерт: ефект від Євро-2012 в Україні триватиме 10 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: ефект від Євро-2012 в Україні триватиме 10 років

Казна та Політика
1557
Проведення в Україні чемпіонату Європи 2012 року з футболу дає нашій країні потужні економічні переваги. Про це в коментарі Інформаційному центру Україна-2012 заявив професор Університету Гріффін Крістофер Олд
Фахівець, який досліджує феномен міжнародних спортивних подій, стверджує, що вплив Євро-2012 на економіку і життя країни може тривати цілих 10 років.
Днями в Києві професор Олд, який є деканом Griffith Business School, Griffith University (Брісбен, Австралія), прочитав українським студентам відкриту лекцію на тему "Чи може Євро-2012 мати сталий вплив на українську економіку і суспільство?". На його переконання, спортивні та розважальні заходи світового масштабу мають стійкий довготривалий вплив на економіку, соціальну сферу, а також на навколишнє середовище. Це один з факторів сталого розвитку суспільства, і країн, які долучені до таких проектів, переконаний він.
Відповідаючи на питання, чим можна виміряти економічний вплив власне Євро-2012 для України, вчений відповів: "Кожна країна, яка приймає великі спортивні змагання, може розписати ефект від проведення заходу на 10 років. Як це зробили в Кореї після проведення Олімпіади -88 в Сеулі: і цей ефект дійсно підтвердився. Стільки ж років Україна буде відчувати вплив Євро-2012".
"Найбільш видимий в короткостроковій перспективі ефект, - сказав учений, - туристична галузь, яка обов'язково пожвавиться після проведення Євро-2012 в Україні. Переконаний: у туризмі можна очікувати на приплив великої частини гостей з усього світу, які повторно приїдуть в Україну - з сім'ями і друзями".
"Поява європейських гостей змусить будувати нові готелі, відкривати добрі ресторани і покращувати сервіс. Це, в свою чергу, створить робочі місця. Крім того буде працювати соціальний позитив - адже спорт, перемоги, успіх дають людям позитивне мислення і віру в себе", - переконаний експерт.
"Інша сторона питання - інфраструктура, яка почала з'являтися в країні - нові стадіони, аеропорти, реконструйовані автодороги, вокзали. Все це стало загальнодоступним для всіх українців, - продовжує Олд - і піднімає планку загальних соціальних стандартів у країні. Пожвавлення будівництва в приймаючих містах вплине на перебудову в інших містах, що спричинить за собою подальший розвиток будівельної галузі.
Щоб підсилити економічний ефект від Євро-2012, Україна, на думку експерта, повинна підготувати свій туристичний продукт і поліпшити сервіс в галузі. "Українці повинні навчитися не чекати на іноземні вкладення, а самі інвестувати. Максимальні внутрішні, локальні інвестиції в інфраструктуру підтримають країну. Чим більше вкладається регіональних засобів, тим більше прибутку залишиться в регіонах та країні. Коли будуть домінувати зовнішні інвестиції - гроші будуть витікати за кордон", - переконаний експерт.
Крістофер Олд зауважує, Євро впливає й на інші сфери, і цей вплив важко виміряти в цифрах. Впровадження волонтерського руху, пропаганда футболу, присутність багатьох спортивних зірок створюють нову соціальну мотивацію, яка оздоровлює суспільство, дає йому нові цінності. Це не менш важливо для країни, ніж економіка.
Чи не найбільшим козирем Євро-2012 для України професор вважає поліпшення іміджу та популяризацію країни у світі. "Я гарантую, що після завершення чемпіонату, більшість австралійців точно знатиме, що таке Україна і де вона розташована на карті світу. Адже багато австралійців обожнюють футбол і стежать за розвитком європейського футболу", - сказав Крістофер Олд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас