В Європі панує "зима 2009-го" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Європі панує "зима 2009-го"

Фондовий ринок
2194
Європейські ринки починають готуватися до дефолту Греції. Те, про що раніше воліли навіть не думати, стає реальністю - за повідомленнями Bloomberg, Німеччина вже щосили розробляє "план В", очікуючи на швидкий дефолт Греції і удар по своїй банківській системі.
На цьому новинному тлі сьогодні найбільш сильно постраждала Франція: за відомостями The Wall Street Journal агентство Moody's може найближчим часом знизити рейтинги обтяжених грецькими боргами французьких банків. За підсумками дня BNP Paribas впав на 12,4%, Credit Agricole на 10,6%, Societe Generale на 10,7%. Societe Generale навіть оголосив про вимушений розпродаж активів на 4 млрд євро і програму скорочення витрат, однак обвал це не зупинило.
Втім, закладати в ціни активів грецький дефолт Старий Світ почав вже пару місяців тому - зараз на багатьох європейських ринках вартість активів нижча за рівні осені 2008. Так, капіталізація найбільших європейських банків вже на шляху до оновлення дна зими 2009. Ті ж Societe Generale і Credit Agricole торгуються за чверть від балансової вартості, BNP Paribas менш ніж за половину.
Та ж невесела картина на фондовому ринку Італії та Франції, не кажучи вже про Грецію, Португалію та Ірландію (наприклад, банківський сектор Ірландії впав до докризового рівня 2007 року аж на 98%!). До Німеччини "зима 2009" поки не дійшла, але дихання холодного вересня 2008 відчувається щосили.
Втім, решта світу поки залишається порівняно ізольованою від європейської периферійної зарази. Модна в 2007 - початку 2008 роках теорія декаплінга - уявлення про те, що ринки, що розвиваються можуть продовжити своє зростання незважаючи на спад у розвинених економіках - має зараз новий сенс. Єврокриза залишається локальною - ті ж американські ринки виглядають зараз набагато кращими за європейські.
Стійкий поки і Китай, однак через кілька місяців Пекін відчує на собі зниження європейського попиту - по-перше, через різке падіння євро до юаня (що підточує конкурентоспроможність китайських експортерів на європейському ринку), по-друге, через гноблення споживчого попиту у зв'язку зі скороченнями держвидатків і входженням Європи в рецесію. Європейська криза неминуче призведе до болючого ребалансування світової торгівлі - до нових просівших рівнів європейського попиту доведеться адаптуватися як Китаю, так і США, багато компаній в яких залежні від європейського ринку. Масштаби цього ребалансування поки не зрозумілі, але навряд чи вона обійдеться без істотного уповільнення зростання економіки Піднебесної.
Сировинний сектор, однак, залишається поки напрочуд стійким. Незважаючи на європейський Армагеддон, нафта все ще дуже дорога. Сорт Brent торгується біля $110 за барель, ну а WTI все ж знизився трохи сильніше - до $87 за барель.
Зауважимо, що зниження цін на WTI толком ніяк не відбилося на цінниках американських автозаправок: середня ціна в штатах на стандартний бензин в кінці серпня - початку вересня - $3,58 за галон, всього на 3% нижче, ніж місяцем раніше, а адже тоді барель WTI коштував майже $100! Проблема в тому, що сорт WTI практично перестав бути індикативним для цін на нафту в цілому, навіть у самих США. На колишній бенчмарк дивляться скоріше за звичкою, його зниження і величезний дисконт до того ж Brent - результат логістичних проблем, пов'язаних з Оклахомським сортом чорного золота. Тому, дивимося на що новий бенчмарк Brent і бачимо, що нафта толком і не реагує на євроармагеддон. Ще не реагує.
Але чи буде цей черговий декаплінг довготривалим? Нагадаємо, що в 2007-му - на початку 2008-го весь світ теж спочатку ігнорував іпотечні проблеми в США, але в підсумку криза зачепила всіх, і так, що мало не здалося. Швидше за все, так буде і зараз - холодний подих європейської зими 2009 скоро дійде до всіх. Залишається тільки дочекатися на європейський Lehman Brothers.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас