Експерти: Ресурси для підтримки економіки вичерпаються у США до 2013 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ресурси для підтримки економіки вичерпаються у США до 2013 року

Казна та Політика
683
У США до 2013 року не залишиться ресурсів для підтримки економіки. Таку думку в передачі "Діалог з Михайлом Хазін" на РБК-ТВ висловив сам ведучий - російський економіст, публіцист, голова компанії експертного консультування "Неокон" Михайло Хазін.
На його думку, до суттєвого спаду залишилося не більше півтора року. "За деякими підрахунками, цієї осені США організовують масовий вивід своїх капіталів з Бразилії, Європи, Росії, Африки і Близького Сходу, дотягнуть до весни. Навесні запустять нову емісійну програму, вона дасть позитивний ефект під вибори в листопаді 2012 року. Неважливо, переоберуть Барака Обаму чи ні, важливо, що до кінця 2012 - початку 2013 року у США не залишиться вже жодних ресурсів для підтримки сучасної фінансової системи і, відповідно, всієї світової економіки", - заявив Хазін, додавши, що до цього часу необхідно буде надати якісь рішення з конфігурації нової системи.
Гість програми, віце-президент Асоціації політичних експертів і консультантів Олександр Нагорний в свою чергу зазначив, що США для виходу з кризи потрібно знизити рівень життя населення, згорнути соціальні програми. Нинішня ситуація, за його словами, "пов'язана з надспоживанням, яке домашні господарства вели в останні 15-20 років".
Хазін висловив припущення, що така поведінка США може призвести до серйозного конфлікту з Китаєм, державами Європи та низкою інших країн, "тому що майже весь світ виробляє для американського споживання". На питання ведучого, як у такому випадку країни будуть домовлятися, Нагорний відповів, що ніхто домовлятися не стане, країни будуть діяти виходячи з власних інтересів. На його думку, у результаті, найімовірніше, світ розпадеться на декілька "мегашматків".
Міркуючи про те, хто першим ступить на шлях скорочення витрат і зниження рівня життя населення, Нагорний припустив, що піонером стане Європа, "потім це перекинеться на США". "Але найважчі наслідки будуть у КНР і у Росії. Китай може з цим впоратися завдяки потужній адміністративній машині і тому, що він переводить систему на внутрішні великі проекти. А ось чи зможе впоратися РФ, я не знаю", - сказав експерт.
За його словами, необхідність досягнення нового консенсусу означає, що "представники великих гравців у світовій економіці повинні сісти за круглий стіл і показати, що вони мають". "І тоді всі побачать, що США, які зараз володіють 70-80% цього "акціонерного пулу", реально мають 15-20%. А це не підходить для Штатів, і це миттєво позначається на соціальній напруженості всередині країни. Як виходити з цього тупика, американці не знають", - говорить Нагорний.
При цьому експерт робить висновок, що поки криза не увійде у свою найгострішу фазу, реальних змін не буде, "всі будуть відтягувати свій кінець до нескінченності".
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас