Бензин не подорожчає. Поки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин не подорожчає. Поки

Енергетика
630
Ціни на бензин не повинні підвищуватися до середини третьої декади вересня - тобто до 21-23 числа. Нагадаємо, з 1 вересня підвищилися ставки акцизу на імпортні нафтопродукти. Ще в квітні уряд їх знизив на 50 євро за тонну, щоб зупинити зростання цін на бензин.
Захід був тимчасовим і восени вона припинив свою дію. За цей час оператори ринку встигли накопичити значний запас нафтопродуктів. "На 1 вересня перехідні залишки становили близько 800 тисяч тонн, що еквівалентно роздрібним продажам протягом 25-27 днів", - зазначив заступник директора департаменту нафтогазової промисловості Міненерговугілля Костянтин Бородін. Це пальне, уточнив він, буде розпродано за старими цінами.
А ось вже після вересня бензин почне дорожчати. "По бензину А-95 акциз зросте майже на 50 копійок за літр. Приблизно 20-30 копійок будуть покриті за рахунок маржі операторів, а ось ще 20-30 копійок вони додадуть до ціни пального. І тому якщо сьогодні бензин коштує 10,10-10,50 грн., то до кінця вересня він може подорожчати до 10,30-10,70 грн. за літр А-95", - говорить директор консалтингової групи A-95 Сергій Куюн.
А от ціни на дизпальне, прогнозує він, зростати не будуть взагалі. Самі трейдери говорять, що підвищення цін може початися і раніше, ніж це прогнозують в Міненерговугілля. "Розміри запасів, швидше за все, набагато менші: адже світові ціни на нафту стрибали і ніхто великих запасів не робив, щоб не пролетіти. Мій прогноз - у другій декаді ціни зростуть на 20-25 копійок, і до кінця третьої - ще приблизно на стільки ж", - вважає виконавчий директор Об'єднання організацій нафтопродуктів Володимир Ємелін.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас