Янукович шукає газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович шукає газ

Енергетика
1064
Україна готова відновити закупівлі газу у Туркменістану. Таку заяву нещодавно зробив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. "Враховуючи намір Туркменістану диференціювати свої напрямки, ми готові до розгляду цих питань, і для нас це дуже важливо", - сказав міністр.
Туркменістан входить до четвірки найбільших газодобувних країн світу. У країні відкрито 149 газових і газоконденсатних родовищ із запасами 4970,77 млрд. куб. м, з них 139 родовищ на суші і 10 - на шельфі Каспію. Поки розробляється близько 25% від усієї кількості запасів вуглеводнів. Росія купує туркменського газу в кілька разів менше в порівнянні з періодом до кризи 2008-2009 рр. і, як і раніше, зберігає монополію на поставки туркменського газу в європейські країни. Щоб знизити залежність від Москви, Ашхабад розвиває енергетичні проекти з Китаєм, Іраном і обіцяв дати частину необхідних обсягів для проектованого європейського газопроводу "Набукко".
"Туркменістан є важливим партнером України в Середній Азії. Між країнами традиційно існують тісні економічні взаємозв'язки в енергетичному комплексі. До 2004 р. Туркменістан постачав в Україну 30-35 млрд. куб. м газу щорічно. Відновлення такого партнерства є стратегічно важливим для нашої країни, воно сприяло б диверсифікації шляхів поставок енергоносіїв у нашу країну, посиленню національної енергетичної безпеки", - сказав екс-прем'єр-міністр, заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.
Він підкреслив, що для відновлення транзиту туркменського газу в Україну необхідно вести переговори і шукати баланс інтересів кількох країн: постачальника - Туркменії, транзитерів - Росії та України, і споживачів у Європі. "Свого часу Україна брала участь у модернізації ГТС Туркменістану, розвитку житлово-комунальної сфери та транспортної інфраструктури, реалізовувала проекти у сфері машинобудування. Туркменськими партнерами є Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання ім. М.В.Фрунзе, науково-виробничий комплекс газотурбобудування "Зоря" - "Машпроект", численні будівельні компанії тощо. При цьому інвестиційний потенціал не вичерпаний і має великі перспективи", - додав парламентарій.
Голова правління альянсу "Нова енергія" Валерій Боровик сумнівається, що в найближчому майбутньому Україні вдасться домовитися з Туркменістаном про відновлення газових поставок. "Україна відрізана від Туркменістану газопроводом САЦ-1 (Середня Азія - Центр) та САЦ-2 (Середня Азія - Бухара - Урал), який проходить через територію Росії. Ми втратили цю можливість, коли віддали 30 млрд. куб. м газу ще за президентства Ющенка "Росукренерго". Тепер Україна відрізана від Туркменістану. Без домовленостей про транзит Росія не пропустить цей газ", - сказав "i" експерт.
Є й інші перешкоди. "У нас є невирішена суперечка, яку українська сторона сподівається вирішити полюбовно з приводу газового контракту 2009 р. Крім того, якби Росія підписала Енергетичну хартію або увійшла до Європейського енергетичного співтовариства, де є зобов'язання про безперешкодний допуск до транспортних потоків держав чи компаній, не перешкоджання прокачуванню природного газу за встановленими тарифами і т.д. А так - це лише розмови", - додав Боровик.
Дружній Росії Казахстан не раз порушував питання прокачування свого газу по російській території, але поки безрезультатно. У той же час є напрями, де Україна може активно співпрацювати з Туркменістаном. Раніше була досягнута домовленість опрацювати можливості участі українських підприємств спільно з ДК "Туркменгаз" і ДК "Туркменнефтегазстрой" у будівництві газопроводів у Туркменістані. Туркмени вже проявили інтерес до українських компресорів і труб великого діаметра для будівництва газопроводу Схід - Захід, який має з'єднати узбережжя Каспійського моря з родовищами Осман і Південний Іолотань на сході країни.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас