Шахти загнали у вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахти загнали у вугілля

Енергетика
1002
Капіталовкладення у вугільну галузь падають, так само як і обсяги видобутку вугілля. А зношеність основних фондів у галузі досягла 80%. Незважаючи на це, уряд розраховує на значне зростання видобутку вугілля з нинішніх 75 млн т до 115 млн т до 2030 року. Домогтися цього в Кабміні планують за рахунок залучення приватних інвестицій у галузь.
Видобуток зростає на папері
Як розповіли в прес-службі Міненерго, з 2005 по 2010 роки обсяг капітальних вкладень у вугільну галузь з боку держшахт знизився в 5,2 рази, а обсяг видобутку вугілля впав з 78 млн т до 75,2 млн т на рік. Втім, і цей показник не відображає реальних обсягів падіння в галузі, відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олександр Макаров. За його словами, з урахуванням зрослої за останні 5 років середньої зольності видобутого вугілля (40,5% в 2010 році проти 38,1% в 2005 році і 36,5% в 2000 році) якісні показники вугілля, що видобувається, істотно погіршилися. "Тобто у рядовому вугіллі, що видається на-гора, стабільно збільшується вміст порожньої породи, і пояснити таке різке погіршення якості одними тільки складними гірничо-геологічними умовами не можна", - говорить експерт. На думку Макарова, частина шахт таким чином "приписує" до реального видобутку.
Відповідно, незважаючи на номінальне падіння видобутку вугілля в 2005-2010 роках на 2,8 млн т, вихід вугілля товарної якості скоротився істотно більше - на 8,3 млн т, з 54,1 млн т в 2005 році до 45, 8 млн т в 2010 році. Незначне загальне зростання видобутку енергетичного вугілля пояснюється збільшенням обсягів його виробництва на двох приватних шахтах - "Павлоградвугілля" і "Комсомолець Донбасу".
Партнер компанії Deloitte & Touche Ukraine Артур Огаджанян зазначає, що за останній час погіршився і технологічний стан шахт. Приблизно половина з них має вік понад 50 років, а приблизно 20% - старше 70 років. Лише близько 10% загальної кількості шахт побудовані менше 30 років тому. "Загальна зношеність шахт зараз десь на рівні 80%, - говорить Огаджанян.- Реальна фізична зношеність більшості виробничих потужностей у вугільній промисловості сьогодні близька до критичної".
Різкий спад капіталовкладень у вугільну галузь і зниження обсягів видобутку вугілля йде врозріз з оголошеними в серпні планами уряду перевести електроенергетику і металургію з газу на вугілля. В Кабміні планують таким чином до 2017 року заощадити 8 млрд кубометрів газу, що поставляється з Росії.
Вугілля буде в ціні
Як розповіли в прес-службі Міненерго, враховуючи, що термін дії програми "Українське вугілля" закінчився, то в міністерстві був розроблений проект "Програми перспективного розвитку вугільної галузі на середньостроковий період до 2015 року". У ній закладено такі параметри: на етапі до 2015 року обсяг видобутку вугілля прогнозується на рівні 91,7 млн т на рік, включаючи 63,5 млн т енергетичного вугілля. На етапі розвитку галузі в період з 2015 по 2020 роки обсяг передбачається підвищити до 100 млн т, включаючи близько 65 млн т енергетичного вугілля. Підсумковий потенційний рівень видобутку до 2030 року очікується на рівні 115 млн т, з яких 75 млн т - енергетичне вугілля.
Аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Єгор Самусенко прогнозує, що якщо всі плани уряду будуть здійснені, то попит на енергетичне вугілля до 2015 року в порівнянні з 2010-м зросте мінімум на 50%. "Основною причиною буде збільшення частки ТЕС, що працюють на вугіллі, в структурі виробників електроенергії в Україні, а також внаслідок обмежених можливостей зростання виробництва електроенергії іншими виробниками", - говорить Самусенко.
Олександр Макаров відзначає, що вартість енергії з вугілля істотно нижча, ніж з газу та нафтопродуктів. Крім того, це вітчизняна сировина, видобуток якої дозволяє створювати робочі місця у вугільній та пов'язаних галузях, одночасно знижуючи імпорт енергоносіїв і тим самим покращуючи платіжний баланс, говорить Макаров. "Газ вже замінюється вугіллям на цементних заводах, металургійні заводи також більше орієнтуються на собівартість виробництва і в доменному процесі здійснюють перехід на пиловугільне вдування", - уточнює Макаров. Підняття цін на газ для населення до економічно обґрунтованого рівня стимулює ще й заміну газових котлів у приватних будинках на вугільні.
Плани уряду, на думку Самусенка, можна здійснити лише за умови модернізації вугільних підприємств. "На одну тонну видобутого вугілля необхідно близько $10 інвестицій, відповідно, Україні потрібно інвестувати близько $750 млн у вугільний сектор", - говорить Самусенко.
Держава вмиває руки
Як розповіли в прес-службі Міненерго, держава в перспективі планує повністю відмовитися від підтримки галузі. "В експлуатації повинні залишитися тільки шахти, здатні забезпечити фінансування своєї роботи і подальший розвиток і які в перспективі можуть бути приватизовані, - відзначають в Міненерго.- Саме так реформували свої галузі Росія і Польща, і так плануємо вчинити ми". Головну ставку в міністерстві роблять на залучення приватних інвесторів через приватизацію шахт або передачу їх у концесію. Інвестори повинні будуть забезпечити шахти новою технікою з більш тривалим терміном служби, провести модернізацію шахт і теплових електростанцій. Модернізація ТЕС необхідна для того, щоб при збільшенні споживання вугілля не підвищувався рівень забруднення навколишнього середовища. "Важливо, щоб інвестори почали видобувати шахтний метан і знайшли застосування породам відвалів шахт, що дозволить заробляти додаткові кошти, - кажуть у міністерстві. - І звичайно, важливо ввести ринкове ціноутворення на вугілля, а також розробити новий порядок розподілу державної підтримки між шахтами з урахуванням вимог СОТ та Євросоюзу".
Найшвидший спосіб залучити інвестиції без тривалої корпоратизації та приватизації - це концесія, відзначають у Міненерго. "Перед концесіонером стоятимуть п'ять завдань: наростити обсяг видобутку вугілля, домогтися зниження його собівартості, погасити борги шахти без держдопомоги, вирішити проблеми з заробітною платою шахтарям і з соціальним забезпеченням, розвантаживши тим самим державу, і вирішити екологічні проблеми", - розповіли в прес-службі Міненерго.
Держава повинна усвідомлювати, що не варто розраховувати на отримання великої виручки від приватизації тоді, коли мова йде про порятунок галузі, відзначає Артур Огаджанян. "В умовах, коли кожен потенційний інвестор усвідомлює необхідність багатомільйонних інвестицій у підприємство, було б неправильно змушувати його платити надмірно високу ціну за активи", - говорить він.
При цьому Огаджанян позитивно оцінює встановлення обов'язкових гарантованих закупівель певного обсягу українського вугілля для майбутнього власника. "При розумних умовах реалізація цієї ідеї дасть позитивний ефект - фактично, майбутній власник шахт буде працювати на енергетичну безпеку країни та на плани Кабміну щодо заміни газу вугіллям", - вважає він.
Олег Гавриш, Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас