Кінах: Перегляд умов членства України в СОТ безпосередньо не пов'язаний з МС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах: Перегляд умов членства України в СОТ безпосередньо не пов'язаний з МС

Казна та Політика
311
Подача заявки України до Світової організації торгівлі про перегляд тарифних мит безпосередньо не пов'язана з розвитком відносин з Митним союзом, але може позитивно вплинути на цей процес у майбутньому.
Про це в інтерв'ю завив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.
"Це не має прямого стосунку до Митного союзу. Але якщо з якихось груп товарів у наших партнерів по МС будуть дуже великі тривоги з приводу можливого реекспорту з території України, то цей механізм може сприяти, скажімо так, вирівнюванню умов. Безумовно, ми зможемо підвищити рівень захисту нашого ринку", - заявив А.Кінах.
Він зазначив, що, згідно з правилами СОТ, відповідну заявку Україна має подати до жовтня 2011 року.
"Країна, яка є членом СОТ, раз на три роки має право оформити заявку на можливість перегляду тарифних, митних і інших умов членства в цій організації на наступний трирічний період. Це передбачено 28-ю статтею Генеральної угоди щодо тарифів. Якщо заявка подана не буде, відповідно, не буде можливості і переглядати мита", - заявив президент УСПП.
Він також підкреслив, що актуальність питання про зміну мит, зокрема, збільшення імпортних, визначається зростанням від’ємного сальдо зовнішньої торгівлі України.
"Ми споживаємо імпорту значно більше, ніж експортуємо. При цьому, за номенклатурою імпорту є дуже багато видів продукції, яку ми можемо виробляти самі при відповідній локалізації виробництва.
Тому нам необхідно економічними методами в рамках можливостей СОТ посилити захист внутрішнього ринку і позиції наших товарів на зовнішніх ринках", - сказав Кінах.
У першу чергу, відзначив він, зміна мит може знадобитися в таких галузях, як агропромисловий комплекс, переробна промисловість, хімпром, авіабудування і, достатньої мірою, автомобілебудування.
"Потім щодо кожної позиції треба буде готувати відповідні підстави, вступати в переговорний процес і добиватися балансу наших інтересів і інтересів партнерів", - сказав Кінах.
Як повідомлялося, Україна планує до жовтня 2011 р. подати заявку до Світової організації торгівлі для забезпечення можливості протягом трьох років ініціювати, у разі необхідності, перегляд тарифних мит.
У Митному союзі заявляють, що рівень захисту ринку України, як члена СОТ, нижче рівня чинного в МС, і бояться напливу більш дешевого імпортного товару до країн Митного союзу з України.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас