Росія найближчим часом не зможе відмовитися від українських товарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія найближчим часом не зможе відмовитися від українських товарів

Казна та Політика
1124
Росія найближчим часом не зможе відмовитися від українських товарів. Про це після свого виступу на Міжнародному круглому столі "Про статус російської мови в Україні, Білорусії, Молдавії" заявив посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов, передає кореспондент РБК-Україна.
"Якщо ж мова йде про товари, що виробляються на українській території, то масштаб кооперації між російськими і українськими виробниками такий, що Росія, звичайно, найближчим часом відмовитися від українських товарів не зможе. Я можу в якості ілюстрації навести наступний приклад: от буквально зовсім нещодавно в одному з українських відомств проходили переговори щодо перспектив модернізації рухомого складу українських залізниць, насамперед тяги. І з'ясувалося, що російські виробники тих же самих електропоїздів, це великі досить сучасні підприємства, використовують до 40-45%, при виробництві рухомого і тягового складу, українських комплектуючих. Тому коли ми говоримо про поставки продукції, то цілком зрозуміло, що локалізація цієї продукції близько 40-50%. Тобто, вона фактично на 50% є продукцією українського виробника. І це в дуже багатьох галузях", - сказав Зурабов.
За його словами, "не можуть відбутися зміни, які драматично вплинуть на виробничу кооперацію, яка десятиліттями створювалася між українськими і російськими підприємствами".
Також, за словами Зурабова, заборонні заходи в рамках Митного Союзу (МС) ніколи не стосувалися товарів, вироблених в Україні. "Зараз країни-члени СНД готуються до чергового засідання глав урядів, де передбачається, що будуть підписані угоди про зону вільної торгівлі, тому коли мова йде про якісь захисних заходів, то треба їх співвідносити з основним базовим документом, яким будуть угоди про ЗВТ в країнах СНД... На сьогоднішній день МС - це структура, яка багато в чому формується і яка розпочне свою практичну роботу тільки найближчим часом, тому, я думаю, що тільки різноманітний і багатогранний товарообіг ви за останні роки побачили, як він різко виріс... Після подолання причин і проблем, як це прийнято говорити, політичного характеру, навряд чи хто-небудь на сьогоднішній день ризикне відмовитися від того, що дало можливість економікам наших країн в останні роки робити досить серйозний крок, отримавши досить серйозний імпульс до розвитку... коли йшлося про обмеження, які можуть виникнути в рамках МС, то наскільки я пам'ятаю, то мова ніколи не йшла про продукцію, яка має походження з України. Йшлося про заклопотаність, побоювання, які виникають в силу того, що Україна є складовою частиною якихось інших економічних форматів, таких, зокрема, як СОТ чи надалі, у разі вступу в ЗВТ з ЄС, буде свого роду країною-транзитером, через яку на територію МС почнуть надходити товари, які походять з інших, ніж Україна, країн", - сказав Зурабов.
За словами посла, "Росія деякий час стикалася з поставками цукру з Білорусії і там цю проблему дуже добре знають". Він припускає, що сигнали, які Росія посилала Україні - "вони, звичайно, пов'язані тільки з цим".
Відзначимо, останнім часом українська влада не може визначити прийнятну для інших позицію щодо співробітництва з МС. Так, виступаючи у Верховній Раді України зі щорічним посланням, Віктор Янукович сказав, що Україна хоче співпрацювати з МС за схемою "три плюс один". Пізніше Янукович заявив, що співпраця України з МС не буде перешкоджати створенню зони вільної торгівлі з ЄС, а в майбутньому зможе сприяти євроінтеграційним процесам на євроазійському просторі.
Між тим, за словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова повноправному членству у МС заважає членство у СОТ. Азаров зазначив, що, незважаючи на те, що для Україні вигідна економічна інтеграція з Росією, і він завжди був прихильником цього, проте вступ у 2008 році України до СОТ накладає необхідність в разі приєднання України до МС перегляд угод з усіма країнами-членами СОТ.
Зі свого боку, президент Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу назвав неможливим одночасний вступ України в МС і створення ЗВТ з ЄС. Також і російське керівництво бачить Україну тільки повноправним членом МС, без застосування формули "три плюс один" або інших форматів неповного співробітництва.
Також відзначимо, що в I півріччі ц.р., в порівнянні з I півріччям 2010 р., експорт послуг з України в країни СНД склав 44,7% від загального обсягу експорту; основною країною-партнером залишалася Російська Федерація, обсяг експорту в яку складає 2 млрд 676 млн дол. (40,8% від загального обсягу експорту послуг).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас