Європейські банки відмовляються кредитувати один одного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки відмовляються кредитувати один одного

Кредит&Депозит
666
Ситуація на ринку короткострокового кредитування різко загострилася за останній тиждень. Побоювання щодо суверенної боргової кризи підривають можливості банків у залученні коштів, пише сьогодні Financial Times.
Головна відмінність нинішньої ситуації від кризи 2008 р. в тому, що тоді з ринків випарувалася ліквідність, а зараз проблем з нею немає, - основний постулат аналітиків, які порівнюють два періоди. Однак ситуація з ліквідністю для європейських банків послідовно погіршується вже кілька місяців. Європейський центробанк все частіше стає для деяких з них чи не єдиним місцем залучення коштів.
Під час кризи ситуація на міжбанківському ринку почала ускладнюватися ще в 2007 р., коли обвалився ринок іпотечних облігацій; банки не знали, у кого з контрагентів є на балансі ці папери, і з небажанням кредитували один одного на короткі терміни. Через це зростали відсоткові ставки, причому навіть на мінімальні терміни. Так, 9 серпня 2007 р. ставка LIBOR по одноденних кредитах в доларах підскочила до 5,86% (вище, ніж навіть після терактів 11 вересня 2001 р.), а по тримісячних - до 5,5%. ЄЦБ тоді, вперше з 12 вересня 2001 р., запропонував банкам необмежений обсяг кредитів (вони позичили 94,84 млрд євро) за своєю обліковою ставкою, яка становила 4%.
Зараз ставки центробанків і на міжбанківському ринку набагато нижчі (в ЄЦБ - 1,5%), а кредитування комерційних банків стало повсякденною справою. Особливо залежать від ЄЦБ банки проблемних периферійних країн єврозони - Греції, Ірландії та Португалії, які втратили доступ до приватних ринків капіталу. ЄЦБ видав банкам єврозони кредити на 438 млрд євро, з них грецькі банки взяли 103 млрд євро, що вдвічі більше, ніж в кінці 2010 р.
Але останнім часом серйозні проблеми з фондуванням на ринках спостерігаються і в італійських банків. У серпні вони взяли в ЄЦБ 85 млрд євро, тоді як у червні - всього 41 млрд євро.
Ситуація на міжбанківському ринку загострилася в останній тиждень, відзначає FT. "В останні тижні і дні занепокоєння щодо стану банківської системи різко зросло. Банки відмовляються кредитувати один одного через ризик контрагента", - говорить Дон Сміт, економіст брокерської компанії Icap.
"Зараз ключовий момент боргової кризи в єврозоні, - говорить Тік Метьюз, старший економіст по Європі Royal Bank of Scotland. - Фінансова система в напрузі, тому що багато банків зазнають проблеми з доступом на приватні кредитні ринки. В крайньому випадку, вони можуть звернутися до ЄЦБ, але довго робити це не вдасться".
Премія за ризик - спред між одноденними і тримісячними кредитами - зросла на міжбанківському ринку єврозони з 64 базисних пунктів у середині минулого тижня до 78 б. п. цього вівторка (у четвер вона склала 74 б.п.). Між тим за період з січня по червень середній спред становив 20-25 б.п.
Інше свідчення зростання напруги у європейській банківській системі - обсяг коштів банків на рахунках в ЄЦБ. У вівторок він склав 169 млрд євро (в середу трохи знизився до 166 млрд євро) - максимум з серпня 2010 р. Для порівняння: 15 червня на рахунках було 4,98 млрд євро. До кризи 2007-2008 рр. банки практично не тримали гроші в ЄЦБ.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас