Комітет Яворівського "зарізав" проект закону про мови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комітет Яворівського "зарізав" проект закону про мови

Казна та Політика
415
Парламентський комітет з питань культури і духовності відхилив законопроект про мови, внесений "регіоналами", який "фактично вводить дві державні мови в Україні".
Про це сказав голова комітету Володимир Яворівський, повідомляє сайт "БЮТ-Батьківщина".
За його словами, комітет направив документ у всі юридичні інстанції для проведення експертизи на предмет відповідності ст. 10 Конституції України.
На думку Яворівського, запропонований "регіоналами" законопроект про мови - "це новий кумулятивний снаряд, який може вибухнути і збурити парламент ще більше, ніж сьогодні".
За його словами, даний законопроект повністю дублює попередній, також внесений членами Партії регіонів законопроект, стосовно якого зроблені різко негативні експертні висновки як в Україні, так і за її межами.
Яворівській нагадав, що за висновками експертів - від Міністерства юстиції до Інституту держави і права - цей законопроект визнаний таким, що суперечить Конституції.
Таку думку також поділяє Венеціанська комісія, Рада Європи та Євросоюз, нагадав він.
"Цей новий законопроект закамуфльований, він нібито трохи інший, в ньому нібито єдиною державною мовою є українська, але вноситься такий норматив, згідно з яким у разі якщо в певному регіоні є 10% національних меншин, то вводиться друга регіональна мова", - сказав Яворівський.
Він також зазначив, що крім росіян в жодному регіоні країни не набереться 10% національних меншин.
Депутат "Батьківщини" вважає, що прийняття цього законопроекту може призвести до того, що в половині регіонів України буде дві державні мови, і "це негативно позначиться на суверенності та соборності України".
Крім того, Яворівський повідомив, що проект поданий з грубими порушеннями регламенту, зокрема, подана таблиця про внесення поправок в більш ніж двадцять законів у зв'язку з його прийняттям.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас